Розмитнення авто в Україні

Розмитнення авто в Україні
Розрахунок витрат на митні платежі для ввезення автомобіля в Україну із-за кордону іноді перетворюється на складний квест. Виною тому нестійкість законодавства в цьому відношенні та постійне коригування акцизних ставок, держмита, навіть ПДВ, яке то скасовується, то знову вводиться.
Як розмитнити автомобіль в Україні?
У країні діє митний Закон 8487, який набув чинності з 25.11.2018 року. Саме на його підставі стало можливим ввезення автомобілів іноземних марок, що відповідають нормативам екологічності «Євро-4» та нижче. Більше того, значно зменшилися акцизні ставки на легкові моделі. Але на пику цього було додано так званий, віковий коефіцієнт, коли акциз множать на вік транспорту. До того ж була повернена акцизна ставка на електромобілі, яку розраховують з урахуванням кВт/год та ємності АКБ. При цьому власники «євро номерів» мали право розраховувати на 50-відсоткову знижку від акцизу, якщо митна процедура пройдена протягом 90 днів. Як видно з перерахованого, дуже просто «загубитися» в бюрократичних законах.
Розмитнення авто в Україні
Податки, що діють, на сьогоднішній день
На сьогодні діють такі види податків, які доведеться сплачувати, розмитнюючи транспортний засіб:
Ввізне мито, визначене «Митним тарифом України». Ставка становить 10% суми митних витрат більшості автомобілів. Винятком є ​​дизельна категорія автобусів з можливістю перевезення понад 10 осіб, з об'ємом двигуна від 5 літрів — для них ставка дорівнює 20%. Також у виняток потрапив транспорт з електродвигуном, чия ставка дорівнює нулю та нові авто з об'ємом від 3 літрів – 6%.
Акцизний збір. Досить варіативний, оскільки для кожного виду транспортного засобу розраховується окремо. На кінцевий результат впливає вік, вид палива, потужність двигуна і т. п.
Податок на додану вартість від митних витрат, суми мита та акцизної ставки. Виняток становлять авто з електродвигуном.
Крім того, до цього ж списку входять базові акцизні ставки.
Бензинові двигуни об'ємом:
  • до 3000 см³;
  • від 3000 см³.
Дизельні варіанти з об'ємом:
  • до 3500 см³;
  • від 3500 см³.
Коефіцієнт на автомобіль віком від 15 років дорівнює 15%. Вік розраховується на той момент, як ТЗ почав процедуру проходження митниці.
Скасовані податки:
  • спецмито;
  • утилізаційний збір;
  • податок на імпорт та ПДВ на електро моделі.
Щоб спростити розрахунки звичайному громадянину, який не має відношення до податкової системи, створено спеціальний калькулятор з актуальними даними та параметрами для розрахунку розмитнення.
Власникам легкового транспортного засобу слід враховувати, що на додаток до перерахованого їм доведеться сплачувати податок до пенсійного фонду за постановку на реєстраційний облік в Україні, якщо подібна процедура проводиться вперше. Це приблизно 3-5 відсотків вартості автомобіля. У розрахунок приймається прожитковий мінімум, актуальний на момент розмитнення.
Ще одним параметром, що впливає на кінцеву суму, є той факт, що у поточному, 2022 році, діє податок на легковий автомобіль, ціна якого перевищує суму 375 мінімальних зарплат, тобто 2 437 500 000 гривень, якщо вік не перевищує 5 років. Таким власникам доведеться сплатити транспортний податок розміром 25000 гривень на рік.
Також можуть додатись додаткові витрати на митного брокера, оплата сертифікату, в'їзд на митний термінал.
Розмитнення авто в Україні

Коментарі

  1. Нажаль в країні постійно змінюються правила щодо ввезення авто із за кордону. Постійно існують якісь перешкоди щодо передання та розмитнення авто.

    ВідповістиВидалити
  2. Для розмитнення авто в Україні дійсно пересічному громадянину прийдеться трішки відділити часу для вивчення деяких постанов. Але не все так лячно, коли ви підійдете до цього відповідально. Дійсно на все потрібен час, але це того коштує.

    ВідповістиВидалити

Дописати коментар