Citroën: історія успіху та визнання на міжнародній арені

Citroën: історія успіху та визнання на міжнародній арені

 У 2019 році французька автомобілебудівна компанія Citroën відзначила столітній ювілей. За цей час їй вдалося виготовити понад 300 моделей автомобілів, які залишили значний слід в автопромисловості. Саме ця компанія запустила у серійне виробництво перший у світі автомобіль з переднім приводом, незалежною підвіскою усіх чотирьох коліс, а також цільним кузовом без окремого шасі. Розповідаємо, з чого розпочиналася історія бренду Citroën та чого вдалося досягти компанії більш ніж за сторіччя.

Початок шляху

Спочатку Андре Сітроен відкрив бізнес із виробництва шевронних шестерень, а 1919 р., коли зайнявся автомобілями, вибрав дві шестерні як логотип для свого першого дітища — автомобіля Citroën Type A. Тоді перед Андре стояло складне й амбітне завдання — з нуля розробити дизайн нового автомобіля потужністю 10 к. с., який буде надійнішим, краще оснащеним і дешевшим у виробництві, ніж будь-які інші авто того часу. Задум вдався, і вже за 4 місяці модель вийшла в серійне виробництво та була представлена у виставковому залі на Єлисейських полях у Парижі.

З 1921 до 1937 рр. Citroën виробляв напівгусеничні автомобілі, зокрема військові, які купувала армія США. З 1924 р. почалася розробка суцільнометалевого кузова, і вже до осені того ж року було анонсовано вихід першого такого автомобіля — Citroën B10. Це було серйозним кроком уперед, попри те, що автоконцерн тоді зазнав значних збитків, оскільки конкуренти ще довгий час використовували дешевші у виробництві дерев'яні конструкції.

У 1933 р. побачив світ Rosalie, який став першим комерційно доступним легковим авто з дизельним двигуном. Під час німецької окупації виробник продовжував роботу над удосконаленням конструкції автомобіля, що пізніше  відбилося у нових моделях 2CV та DS. Перша з них протягом тривалого часу була одним із найпопулярніших авто у Франції завдяки доступній ціні та невибагливості в обслуговуванні. Також після закінчення війни було представлено серію 15Н, в якій вперше використовувалася пневматична підвіска, що тривалий час асоціювалася виключно з брендом Citroën. А в 1955 р. з'явився легендарний DS-19 з низькою посадкою, в оригінальному дизайні та з безліччю інноваційних рішень.

Наш час

У 1974 р. понад третину акцій Citroën придбала компанія Peugeot S.A., що призвело до появи групи компаній Groupe PSA. Вона успішно розвивала обидва автомобільні бренди, хоча їхнє співіснування складно назвати простим через розбіжності в позиціонуванні.

Наступний пік популярності Citroën припав на 1980-ті рр., коли були випущені популярні моделі ХМ та ВХ. Пізніше знакові моделі було створено в 2006 р. — С6, Xsara Picasso, C3 Picasso та C4 Picasso. А поява C4 Cactus дала змогу виробнику остаточно закріпитися в ніші інноваційних рішень у автомобілебудуванні.

З 2009 до 2014 рр. випуском преміальної лінійки автомобілів Citroën займалася компанія DS Automobiles, що входить до Groupe PSA. У 2015 р. було оновлено моделі DS 5, DS 4 та DS 3. У 2021 р. автоконцерн вийшов на індійський ринок із новим позашляховиком C5 Aircross, випуск якого налагоджено в індійському місті Таміл Наду.

Досягнення

  • У 1923 р. Citroën 5CV Type C Torpedo став першим автомобілем, який об'їхав Австралію, подолавши понад 48 000 км.
  • Тричі автомобілі Citroën ставали переможцями премії «Європейський автомобіль року»: у 1971 (GS), 1975 (CX) та 1990 (XM).
  • У 1999 р. Citroën DS став одним із трьох переможців конкурсу «Автомобіль століття».
  • За 28 років (починаючи з 1987 р.) Citroën випустив 8 переможців престижної нагороди Auto Europa.

У 2022 р. було представлено оновлений логотип автобренду. Глобальна історія успіху Citroën триває!

Коментарі