Eolys: як ця технологія допомагає знизити викиди шкідливих речовин у вихлопних газах автомобілів

Eolys: як ця технологія допомагає знизити викиди шкідливих речовин у вихлопних газах автомобілів
Останнім часом дизельні двигуни завдяки своїй економічності, зниженню шумності та поліпшенню динамічності стають усе популярнішими, тому відсоток дизельних автомобілів у нашій країні постійно збільшується.

У країнах Європи питання чистоти довкілля є дуже актуальним. Тому вимоги, що висуваються до автомобілів, постійно переглядаються та посилюються. З огляду на це автовиробники досягли серйозного прогресу у ров'язанні проблеми зменшення токсичності вихлопу дизелів, причому не тільки сажі, а й СО, CnHm та NOx.

З сажею розробники дизельних двигунів борються за допомогою спеціальних FAP-фільтрів, а з токсичністю — каталітичними нейтралізаторами.

FAP-фільтр має пористу структуру й ефективно поглинає шкідливі речовини, що викидає в атмосферу під час роботи дизельний двигун. Рівень забрудненості цього фільтра постійно відстежує комп'ютер керування двигуном.

Перші сажові фільтри з'явилися в 90-х роках XX століття на вантажівках, але адаптувати їх для легкових авто вийшло не відразу через розміри та чималу вартість. На початку XXI століття цю проблему вирішили, розробивши компактні фільтри, що працюють за новим принципом. Однією з перших на легкові авто їх встановила  компанія Peugeot.

Робочим елементом фільтра є карбід кремнію, що має пористу структуру з десятками тисяч каналів, де накопичуються частинки сажі. Канали поступово забиваються, тому їх потрібно чистити. Для цього паливо в циліндри подається із запізненням, і частина його згоряє у випускному тракті, що зумовлює підвищення температури відпрацьованих газів перед потраплянням до фільтра зі 150 до 250 °С. Після цього вихлопні гази знову нагріваються в процесі окислення до 450 °С. Завдяки такому температурному режиму відбувається згоряння частинок сажі у фільтрі. У звичайних умовах для цього потрібна температура не менша за  550 °С. Для зниження цієї межі використовується спеціальна присадка EOLYS — колоїдний розчин оксиду церію та дизельного палива, що являє собою буру масну рідину. Церій під час горіння виділяє багато тепла, за рахунок чого і досягаються необхідні температури. Розташована присадка в невеликому спеціальному бачку та автоматично додається невеликими порціями під час кожної заправки дизельним паливом. Після повного вигоряння твердих частинок FAP-фільтр знову готовий до роботи. Завдяки EOLYS зберігається чистота фільтра, збільшується термін його служби та знижуються витрати на обслуговування, а викид шкідливих частинок в атмосферу усувається майже повністю.

Особливості та переваги присадки Eolys

  1. Підвищує ефективність регенерації DPF у міських умовах та під час роботи в холодну погоду.
  2. Знижує розрідження моторної оливи та потребу в технічному обслуговуванні.
  3. Зменшує витрати палива (від 3 до 5% порівняно з альтернативними способами регенерації DPF).
  4. Обмежує негативний вплив дизельного палива на загальну продуктивність системи.
  5. Захищає систему впорскування палива.
  6. Забезпечує чистоту клапана рециркуляції відпрацьованих газів високого тиску та турбонагнітача.
  7. Забезпечує гнучкість схеми доочищення відпрацьованих газів і технологій зниження викидів NOx для стандартів EURO 6 та вище.

Присадка застосовується в автомобілях Citroen, Fiat, Ford, Mazda, Mini, Peugeot, Volvo. Періодичність повної заміни присадки залежить від типу транспортного засобу: через кожні 80000-120000 км у машин до EURO 3 та 120000-210000 км — в автомобілів EURO 4–EURO 5.

Коментарі

Дописати коментар