Купівля нового двигуна: важливі фактори та рекомендації

Купівля нового двигуна: важливі фактори та рекомендації
Заміна двигуна може знадобитись у двох випадках:

  1. Замість зламаного, ремонт якого обійдеться невиправдано дорого. Якщо двигун сильно зношений або пошкоджений, кожен новий ремонт стає лише тимчасовим заходом. У такому випадку краще замінити мотор, ніж витрачатись не безкінечні ремонти. Вартість заміни двигуна залежить від таких факторів, як його тип і розмір, марка авто, кількість навісного обладнання та вартість виконання робіт.
  2. Тюнінг-проєкт. Якщо власник хоче зробити свій автомобіль потужнішим і швидшим, а збільшення потужності мотора за рахунок перепрограмування блоку керування (чип-тюнінгу) та встановлення посилених деталей не дає бажаного результату.

Який двигун можна поставити на автомобіль?

Існує чотири варіанти заміни двигуна, кожен із яких має свої плюси та мінуси:

  1. Такий самий новий мотор. Це нескладно зробити, якщо модель автомобіля відносно нова та популярна. Сумісність та характеристики двигуна, а також заводські коди вказують у супровідних документах. Купуючи новий двигун, можна бути впевненим, що він довго служитиме без проблем.
  2. Такий самий вживаний двигун. Цей варіант дешевший за купівлю нового мотора, але походження такого двигуна може бути невизначеним, адже простежити його історію дуже складно. Більшість так званих контрактних моторів знімають з розбитих чи списаних автомобілів у Європі, США, Японії або Кореї, після чого виставляють на продаж. Тому купівля вживаного двигуна пов’язана з певним ризиком. Якщо ви зважились на придбання такого мотора, вимагайте від компанії-продавця хоча б мінімальну гарантію (3-4 тижні) для перевірки його роботи.
  3. Аналогічний новий чи контрактний мотор із тими ж характеристиками. Така заміна можлива як з технічного, так і з правового погляду. У випадку заміни двигуна на аналог, усі параметри якого (вага, об'єм і потужність) відповідають попередньому, жодної перереєстрації проводити не потрібно.
  4. Більш потужний двигун від іншої моделі. Такий вибір навряд чи зробить людина без інженерної освіти та бажання долати бюрократичні перепони, адже це передбачає серйозне втручання в конструкцію машини. У неї закладено певний баланс, який забезпечує безпечність та надійність автомобіля. Двигун непередбаченої потужності, маси та геометрії може порушити цей баланс. Крім того, експлуатацію автомобіля зі зміненою конструкцією має бути схвалено всіма відповідними інстанціями, і тільки після цього машину можна буде поставити на облік. Таке оформлення може відібрати чимало часу та сил.

Як їздити та обслуговувати автомобіль з новим двигуном?

Жодних відмінностей від звичайного автомобіля тут немає. Як і у випадку зі штатним мотором, під час обслуговування потрібно дотримуватись рекомендацій виробника двигуна щодо палива, класу якості моторної оливи та періодичності технічного обслуговування. Якщо встановлений двигун потужніший за колишній, слід уважно стежити за його температурним режимом, оскільки він може перегріватись.

У випадку з новим мотором дуже бажано дотримуватися правил обкатки, хоча багато автовиробників пишуть, що вона необов’язкова. Перші 2-3 тисячі кілометрів краще їздити так, щоб стрілка тахометра не піднімалася вище за 3 тисячі об/хв, а швидкість не досягала значень, наближених до максимальних. Розганятися потрібно плавно — жодних різких перемикань щаблів у «механіці». Також спочатку слід забути про буксирування та підкорення бездоріжжя, і тоді новий мотор служитиме максимально довго.

Коментарі