Ford: від початку до сучасності — історія легендарного бренду

Ford: від початку до сучасності — історія легендарного бренду

 Компанія Ford Motor має чим похизуватися: її засновник, Генрі Форд, створив перший у світі надійний і доступний автомобіль для середнього класу, а сама корпорація досі входить до п'ятірки найбільших виробників за кількістю випущених автомобілів.

Створення компанії Ford Motor та перші десятиліття роботи

До Генрі Форда автомобіль був складним і дорогим механізмом, дозволити який собі могли лише найбагатші люди. Все змінилося 1903 року, коли Форд на гроші п'яти інвесторів заснував автомобільний бізнес і випустив мегауспішну «Модель А», яку продав у кількості понад 1700 екземплярів. Уже 1908 року світ побачила модель із літерою «Т», яку назвали «бляшаною Ліззі» і яку придбали рекордні 10 000 покупців.

У Першу світову війну Ford Motor виробляв авіаційні двигуни, танки і боєприпаси. Другий серйозний виклик бізнес Форда пережив під час Великої депресії, коли вийшла оновлена «Модель А». А вже 1938 року було налагоджено випуск автомобілів Mercury, які зайняли нішу між доступними «Фордами» і дорожчими «Лінкольнами» (завод з виробництва останніх Ford Motor придбав ще у 1922 році).

Початок Другої світової війни також супроводжувався зміною профілю: Ford Motor випускав армійські вантажівки та джипи для армії США, а 1940 року почалося будівництво авіаційного заводу з виробництва важких бомбардувальників.

У переможний 1945 рік компанія увійшла не в найкращому фінансовому становищі, але незабаром відновилася. Протягом наступних кількох десятків років було випущено як багато вдалих, так і відверто провальних (Edsel) моделей.

Ще одним викликом для Ford Motor стали 1970-ті роки, коли на ринку США з'явилася продукція японських виробників. Компанія пішла на суттєве скорочення штату, але зберегла ринкові позиції завдяки купівлі великих пакетів акцій Mazda та Kia Motors. І вже невдовзі на світ з’явився успішний Ford Taurus, розробка якого коштувала компанії $3 млрд.

Ford: від початку до сучасності — історія легендарного бренду

Інновації — ключ до успіху

У 1913 році на виробництві Генрі Форда почали використовувати метод стандартизації взаємозамінних деталей, а самі автомобілі стали збирати на конвеєрі. Це підвищило продуктивність робіт майже на 60%, удвічі знизило вартість автомобіля та стало однією з причин шаленого успіху: до 1923 року половина автомобілів у США випускалася саме на заводах Ford Motor.

Свого часу засновник Ford Motor більш ніж удвічі підвищив зарплату простим робітникам, що сприяло зростанню продуктивності, дало змогу утримувати кваліфіковані кадри та розвивати автомобільну галузь. Конкурентні зарплати спричинили підвищення попиту на автомобілі Ford — з'явилася велика кількість родин, які змогли дозволити собі купити машину.

Саме за розпорядженням Генрі Форда робочий день було скорочено з 9 до 8 годин. На сьогодні 40-годинний робочий тиждень є стандартом для найнятих робітників у багатьох країнах світу.

Ford: від початку до сучасності — історія легендарного бренду
Наш час

На початку 2000-х років через велику конкуренцію та вилучення з продажу кількасот тисяч авто компанія Ford Motor переживала серйозні фінансові труднощі. У 2006 році її реструктурували силами нових власників, і поступово вона знову почала приносити прибуток. Також було розпродано акції придбаних раніше автовиробників, натомість у 2019 році створено альянс із концерном Volkswagen плюс компанія почала активно інвестувати в стартап Argo AI, який розробляє сучасні системи автопілотування.

Зараз Ford Motor залишається одним із найбільших автомобільних концернів світу, входить до топ-30 компаній США за обсягами виручки і посідає 53-е місце серед найбільших 500 компаній світу за версією Fortune.

Коментарі