Історія та досягнення Stellantis: як виникла компанія та які досягнення вона має на сьогоднішній день.

Бренд Stellantis
На початку 2021 року список автомобільних брендів поповнився новою назвою — Stellantis. І йдеться не про амбітного новачка, а про справжнього гіганта з мільярдними оборотами. Нова корпорація об’єднала під своїм крилом майже двадцять відомих брендів. Що це за компанія? Розповідаємо про неї докладніше. 

Мегаальянс
Усе почалось у 2014 році, коли контрольний пакет акцій американського виробника Chrysler перейшов до італійської компанії FIAT. Такий союз був доволі неочікуваним, адже фахівцям було складно уявити в одному модельному ряду FIAT 500 та RAM 1500. У результаті злиття утворилась транснаціональна міжконтинентальна корпорація. Але насправді плани її керівників були ще масштабнішими. 

У 2019 році корпорація Fiat Chrysler Automobiles подала заявку на об’єднання з альянсом Renault–Nissan–Mitsubishi. За наміром власників, новий холдинг мав би вийти на перше місце за обсягами виробництва, випередивши Toyota та Volkswagen. Але уряд Франції, а також антимонопольні організації США та Європи не погодили злиття. 

Наступним кандидатом був давній партнер FIAT — група компаній PSA, утворена в результаті злиття брендів Peugeot–Citroen. Цього разу ідея майже не зустріла опору влади — тільки Європейська комісія висунула формальні вимоги, які стосувались антимонопольного законодавства. 

Злиття двох гігантів було підтверджено 4 січня 2021 року. В результаті, утворився четвертий за обсягами виробництва автомобільний бренд світу, який отримав назву Stellantis. Офіційною датою заснування компанії стало 18 січня 2021 року, коли її акції уперше з’явились на фондовій біржі. 

Старі знайомі та нові гравці
Альянс цікавий з погляду кількості брендів, які опинились під його «парасолькою». Передусім це титульні партнери FIAT, Chrysler, Peugeot і Citroen. Однак варто пам’ятати, що кожній з цих компаній належало ще кілька брендів:
  • Dodge;
  • Opel;
  • Vauxhall;
  • Alfa Romeo;
  • Lancia;
  • Maserati.
І це все без дочірніх суббрендів, під якими пропонуються спеціальні та «заряджені» версії автомобілів — масивні пікапи та позашляховики RAM, комерційні авто FIAT Professional, потужні боліди Mopar, ралійні машини Abarth та розкішні DS Automobiles. 

Усього компанії Stellantis належить 18 торгових марок. Її модельний ряд охоплює майже всі сегменти — від компактних бюджетних хетчбеків до потужних позашляховиків, від мінімалістичних спортивних машин до розкішних лімузинів. 

Що далі?
Керівництво Stellantis націлене на глобальне лідерство як за обсягами виробництва, так і за річним виторгом. Щоб досягти п’єдесталу, компанії доведеться скинути з нього Volkswagen, Toyota та Renault–Nissan–Mitsubishi. Враховуючи поточні позиції та репутацію цих конкурентів, це буде дуже непросто. 

Тож у Stellantis проголосили курс на інноваційний розвиток. Компанія почала розробку власних модульних платформ, двигунів внутрішнього згоряння та електромоторів. Окрім того, вона об’єднала кількох постачальників важливих агрегатів — трансмісії та електроніки. За прогнозами експертів, така інтеграція і поступове розширення модельного ряду дадуть їй змогу вийти на третє місце приблизно у 2027–2028 рр. 

Ще одним цікавим рішенням стала розробка «розумних автомобілів». Об’єднавши зусилля з найбільшим виробником мобільних чипів Qualcomm, корпорація показала концепти безпілотних машин, здатних самостійно пересуватися в умовах тісних європейських міст. Це робить її прямим конкурентом не тільки для зазначених вище автомобільних брендів, а й для спеціалізованого виробника електромобілів Tesla. 

Коментарі