Skoda: історія виникнення та розвитку компанії

Skoda: історія виникнення та розвитку компанії

 Skoda (правильне написання Škoda) — найвідоміший у світі чеський автовиробник, а також найбільший роботодавець та експортер у своїй країні. Як вдалося досягти подібних успіхів невеликій компанії, історія якої почалася ще в 1895 році?

Skoda: історія виникнення та розвитку компанії

Створення та розвиток автоконцерну

Приводом для заснування компанії Skoda стало бажання одного молодого книготорговця та його ділового партнера, Вацлава Лауріна та Вацлава Клемента, зайнятися виробництвом… велосипедів. Перша їхня партія з патріотичною назвою «Славія» була випущена під брендом Laurin & Klement наприкінці 1895 року. Через чотири роки основним товаром цього виробника стали мотоцикли, а далі їх потіснили автомобілі — перша модель, Voiturette A (1905 рік), мала великий комерційний успіх. Практично відразу після цього у виробництво були запущені інші легкові автомобілі в різних цінових категоріях, а також вантажівки та автобуси.

Під час Першої світової війни завод виконував переважно військові замовлення для австро-угорської армії, проте після закінчення війни втратив більшість торговельних зв'язків. Через це компанії довелося опановувати нові напрями — деякий час вона успішно виробляла моторні плуги.

Ще одне серйозне випробування чекало автовиробника у 1924 році, коли на заводі згоріла значна частина обладнання. Щоб стабілізувати ситуацію, власники об’єднали свою компанію з іншим місцевим концерном, Akciová. Саме він у 1925 році почав виробництво авто марки Skoda.

Під час Великої депресії світ побачили нові успішні автомобілі, зокрема Skoda 420 Standard та ще кілька моделей зі зменшеною вагою і схожою конструкцією. Під час Другої світової війни виробництво, яке тоді постачало військову техніку для Німеччини, було на дві третини знищено під час американських бомбардувань.

Післявоєнний період відновлення цікавий появою багатьох вдалих моделей на кшталт Tudor, 1200/1201, Spartak, Octavia, Skoda 440, які масово продавалися як у соціалістичній Чехословаччині, так і за кордоном. Темпи зростання продажів трохи сповільнилися у 1960-х рр., проте виробнику знову вдалося переломити ситуацію на свою користь за допомогою моделі Favorit.

Skoda: історія виникнення та розвитку компанії

Наш час: спільна з Volkswagen історія

Новий виток історії Skoda розпочався у 1990 році, коли третину компанії було продано концерну Volkswagen, а вже у 1995 році його частка сягала 70%. Повністю поглинання завершилося 2000 року.

Протягом останніх 30 років левова частка автомобілів Skoda експортується до інших країн. Дуже успішною виявилася модель Octavia, яка випускається з 1996 р., трохи поступаються їй у популярності Fabia і Rapid, Superb і Yeti. Після 2016 року компанія серйозно зайнялася кросоверами — світ побачили моделі Kodiaq, Karoq та Kamiq. На початку 2020-х рр. Skoda підхопила тренд на екологічність і розпочала розробку електро- та гібридних автомобілів. З 2020 року в серійне виробництво було запущено перший в історії компанії електричний кросовер Skoda Enyaq.

Skoda: історія виникнення та розвитку компанії

Цікаві факти про Skoda

  • Основний завод, розташований у містечку Млада-Болеслав, працює досі. Крім цього, легкові автомобілі під маркою Skoda випускаються ще в 9 країнах світу.
  • На заводах Skoda сумарно працює 33 тисячі людей. Значна частина з них здобула освіту в «Університеті Шкода Авто» та технічному училищі при ньому.
  • У 1907 році на виробника сильно вплинули спортивні успіхи його автомобілів. Випуск моделей, адаптованих під автомобільні змагання, дали змогу значно підвищити продажі.
  • Skoda Favorit, що була розроблена в 1937 році, стала першим автомобілем цього бренду з двигуном спереду і приводом на передню пару коліс.

Коментарі

Дописати коментар