TotalEnergies: від заснування до глобального лідерства в енергетичній галузі

TotalEnergies: від заснування до глобального лідерства в енергетичній галузі

 Одну з найбільших у світі нафтогазових компаній TotalEnergies SE було створено у Франції 1924 року. Серед її досягнень — відкриття найбільших нафтових родовищ на території Європи, побудова великої дистриб'юторської мережі та непохитність принципів, що виявляється у дотриманні принципів безпеки та новаторства.

Основні моменти з історії

TotalEnergies SE виникла на тлі гострого дефіциту пального у Франції, коли країна майже повністю залежала від його імпорту — саме тоді в 1911 році було створено Французьке товариство нафтовидобутку. Спочатку основний пакет акцій належав нідерландсько-британському підприємству Royal Dutch Shell, але 1924 року компанія стала повністю французькою і була трансформована в Compagnie française des pétroles (CFP). Через п'ять років після заснування чверть компанії вже належала французькій державі, а ще через два роки її частка сягнула 35%. Тоді ж було створено дочірню нафтопереробну компанію із заводом у Нормандії (запрацював у 1933 році).

TotalEnergies: від заснування до глобального лідерства в енергетичній галузі

Успіх прийшов до TotalEnergies SE після 1945 року, коли відчутно зросло постачання нафти на Близький Схід. А вже 1956 року компанія відкрила велике нафтове родовище в Алжирі, який на той час був однією із французьких колоній. Саме в Африці TotalEnergies SE почала вперше продавати нафтопродукти під торговельною маркою TOTAL, а за рік автозаправки з такими вивісками з'явилися й у Франції. Їхня кількість стрімко зростала, зокрема завдяки поглинанню конкурентів. Крім того, компанія придбала великого промислового виробника гуми та підприємство з видобутку вугілля й урану.

На початку 1980-х років відбулося масове закриття нерентабельних НПЗ, частина з яких працювала у Франції. У 1985 році назву CFP було замінено на TOTAL CFP, а ще через 6 років — на TOTAL S.A. У найближчі два десятиліття компанія завойовувала європейський ринок, відкрила нове велике родовище в Колумбії, а також почала видобувати природний газ в Індонезії і Таїланді. 1995 року TOTAL посіла третє місце у глобальному рейтингу компаній, зайнятих видобутком газу.

З того часу кілька разів змінювалася назва, але при цьому постійними залишалися принципи компанії, що базуються на засадах лідерства та новаторства у сфері нафто- та газовидобування. Протягом останніх десяти років TotalEnergies SE розпочала видобуток сланцевого газу у Великій Британії, природного газу — у центральній частині Перської затоки, а також придбала частку в газорозподільних мережах Бразилії.

Сьогодення

Пандемія та глобальна економічна криза призвели до падіння доходів TotalEnergies SE через обвал цін на нафтопродукти. Проте вже 2021 року компанія придбала частку в індійському бізнесі в галузі сонячної енергетики.

Наразі в компанії працює понад 100 співробітників у 150 країнах світу. У її власності перебувають мережа АЗС, хімічні підприємства та, звісно, нафтопереробні заводи. Крім Франції, нафтовидобування провадиться в Норвегії, Італії, Данії, Африці (Нігерія, Ангола, Конго та ін.), а також у Мексиканській затоці, Азіатсько-Тихоокеанській затоці та на Близькому Сході.

TotalEnergies: від заснування до глобального лідерства в енергетичній галузі

Перспективи та цілі на майбутнє

Компанія готова до того, що найближчим часом використання енергії вийде на якісно новий рівень, і готується до нової реальності. З цією метою TotalEnergies SE придбала компанію у сфері передових технологій, виробника природного газу і провідного європейського постачальника палива для автомобілів на природному газі.

До 2025 року TotalEnergies SE поставила амбітну мету почати відіграти ключову роль в енергетичному переході та досягти вуглецевої нейтральності у своїй діяльності.

Коментарі