Історія Chery Automobile: від початку до сучасності

Історія Chery Automobile: від початку до сучасності
 Chery Automobile — один із лідерів автопромисловості Китаю, який продовжує підкорювати світовий ринок. Від заснування і дотепер компанія невпинно модернізує свої автомобілі. Попри скептичне ставлення до китайських автівок, їй вдалось розширити дилерську мережу та змусити нервувати автогігантів зі сторічною історією. Celltaxi.info розповість, через що довелось пройти Chery Automobile, щоб сьогодні продавати автомобілі у 80 країнах світу.

Заснування і становлення
 Компанію Chery Automobile було засновано 1997 року. Світ про неї дізнався лише на четвертий рік існування. Її створили за ініціативою кількох державних компаній, холдингів і дрібних інвесторів. Акціонери вклали 25 млн доларів у обладнання від європейського заводу Ford та через 2 роки придбали ліцензію на шасі Toledo компанії Seat. Після цього завод у місті Уху провінції Аньхой запрацював на повну потужність.

У грудні 1999 року з’явилися перші автомобілі компанії — таксі для місцевої адміністрації. На більше молода компанія не могла розраховувати, бо не мала ліцензії на продаж авто по всій території Китаю. Знадобилось ще 2 роки, щоб цього досягти. 

У 2001 році шанхайська компанія SAIC викупила 20% акцій Chery Automobile, після чого уряд КНР ухвалив продаж автомобілів по всій країні. З цього моменту починається відлік існування Chery Automobile як першого китайського експортера авто.

Погляд на виробництво, який посприяв розвитку компанії
 Швидкості, з якою зростало виробництво автомобілів Chery Automobile, можуть позаздрити мастодонти авторинку. На відміну від них, компанія змогла за невеликий проміжок часу досягти масштабів, на які вони витратили десятки років. А все завдяки постійному інвестуванню в обладнання, поліпшенню якості та залученню спеціалістів зі світовим ім’ям.

У 2003 році компанія відкрила відділ наукових досліджень та конструкторських розробок. Він працює і донині. Керівництво Chery Automobile покладало великі надії на шлях власного розвитку, але без допомоги сторонніх інжинірингових фірм їй не вдалось би досягти нинішнього попиту. 

Перші експортовані автомобілі компанії вважалися тривіальним плагіатом. І це не сприяло їхньому поширенню в Європі та США. Ба більше, у 2004 році General Motors звинуватила Chery Automobile у порушенні авторських прав, що стало підставою для відмежування компанії SAIC. Вона відмовилась від своєї частки акцій й, можливо, вже встигла пошкодувати про своє рішення.

Уже в 2005 році китайська компанія посіла 5-е місце за обсягом виробництва у Китаї, виготовивши 185 тисяч автомобілів — 20% нинішніх виробничих потужностей. 

Протягом 16 років поспіль Chery Automobile утримує звання головного експортера китайських автомобілів. Вони отримали таку популярність на світовому ринку завдяки команді розробників і відомих дизайнерів, серед яких:
  • Джеймс Хоуп — автор концепту спорткара Ford GT90, колишній дизайнер Daimler-Chrysler і GM Opel;
  • Серхіо Лоурейро да Сілва — дизайнер BMW і Mercedes-Benz;
  • Хакан Сараджоглу — автор дизайну Porsche Cayman і Porsche Boxter.
Це представники так званої європейської дизайнерської школи. Вони уніфікували модельний ряд Chery Automobile, завдяки чому авто почали приваблювати більше покупців поза межами Азії.

Сьогодення й майбутнє
 Chery Automobile володіє 18 заводами з виробничими лініями повного циклу, проєктно-дослідницькими центрами, найбільшим в Азії випробувальним центром і 2 спільними підприємствами з Jaguar Land Rover й Qoros. Сьогодні компанія постачає позашляховики, мінівени, пікапи, кросовери, універсали й мікроавтобуси у 80 країн. Покупці знають ці автомобілі під брендами Chery, Rely, Karry та Riich. Керівництво компанії планує й надалі інвестувати у виробництво, щоб ніхто не міг дорікнути китайським автомобілям неналежною якістю.

Коментарі