Основні принципи менеджменту в автомобільній індустрії

Основні принципи менеджменту в автомобільній індустрії

 У кожній галузі промисловості є своя специфіка. Це стосується як виробничих процесів, так і ключових принципів управління. Розповідаємо, яким має бути менеджмент в автомобільній індустрії. 

1. Орієнтація на людину

Хоча технологічні компанії намагаються максимально автоматизувати виробництво, у ланцюжку від видобутку сировини до реалізації та обслуговування готового продукту близько 80% праці виконують люди. Саме вони створюють додаткову вартість, яка є прибутком підприємства та бере участь в інвестиційних процесах. 

Виробництво в автомобільній індустрії вимагає залучення багатьох робітників — сотень, тисяч або навіть десятків тисяч. Це означає, що одним з напрямів діяльності менеджменту має бути забезпечення гідних умов праці. Тому більшість підприємств створюють посаду директора з кадрової політики. 

2. Пріоритет зовнішнього над внутрішнім

Хоча основні виробничі процеси зосереджені всередині промислового комплексу, будь-яка компанія залежить від навколишнього середовища. Вона отримує сировину чи напівфабрикати від іншого бізнесу, продає готову продукцію споживачам і виконує нормативи державного регулювання. 

Коли мова йде про підприємство автомобільної сфери, це означає:

  • Клієнтоцентричний підхід до створення нових продуктів — вони мають задовольняти основні потреби, залишаючись доступними та практичними для своєї цільової аудиторії.
  • Необхідність налагодження стійких логістичних ланцюжків із дублювальними чи резервними потоками, які забезпечать безперервне надходження ресурсів.
  • Моніторинг нормативних актів локального, державного й міжнародного рівня. Для автомобілів особливо важливими є норми щодо безпеки пасажирів і токсичності викидів. 

3. Комплексний підхід

Як здоров’я людини неможливо описати лише температурою тіла чи артеріальним тиском, так і стан підприємства не може оцінюватися лише кількома показниками. Здоров’я компанії — це скоріше збалансована взаємодія всіх її підрозділів і частин. 

Менеджмент в автомобільній індустрії має створювати ефект синергії. У такому випадку кожен департамент компанії підсилює інший. Разом вони роблять набагато більше, ніж кожен з них міг би зробити окремо. Наприклад, у виробництві технічна підтримка має забезпечувати максимально ефективне використання конвеєрних ліній, а відділ кадрів — стовідсоткову комплектацію штату в будь-який день. 

4. Ефективна мотивація

Вічних двигунів не існує — навіть ідеально налагоджену систему необхідно постійно підштовхувати, забезпечуючи безперервний рух. У бізнесі такими поштовхами будуть заходи позитивної та негативної мотивації. Під першою розуміють винагороду за успішне виконання праці, а під другою — покарання за порушення правил та ухилення від обов’язків. 

Автомобільна промисловість — високоавтоматизована сфера бізнесу. Її виробничий процес складається з типових операцій, які можуть повторюватися десятки чи сотні разів за зміну. Тому чітка та зрозуміла система мотивації буде обов’язковою умовою ефективного використання ресурсів. 

5. Лідерство

Поки виробничі процеси виконують люди, а не машини, варто враховувати й емоційну складову. Тому на керівні посади підбирають сильних лідерів. Їхнє завдання — не просто організовувати підприємство й забезпечувати взаємодію його підрозділів, а й мотивувати людей. Лідер має давати їм позитивні сигнали, а в деяких випадках — навіть слугувати ідеалом або взірцем. 

В автомобільній індустрії сильне лідерство має поєднуватися з чітко розбудованою системою кар’єрного розвитку. Це дає співробітникам мотивацію працювати максимально продуктивно, щоб отримувати винагороди та шанс на підвищення. У сучасному світі такий принцип означає відсутність жорстких бар’єрів між виробничим та адміністративним персоналом, між менеджментом і рядовими працівниками. 

Коментарі

  1. Автомобільна промисловість як на мене дуже складна і водночас цікава сфера,в якій не кожен наважиться працювати.

    ВідповістиВидалити
  2. Сучасний стан діяльності транснаціональних корпорацій в автомобільній промисловості характеризується диференціацією їх продукції, її орієнтацією на споживача, а також розробкою екологічно
    чистих, безпечних автомобілів, що відповідають сучасним екологічним нормам та вимогам користувачів автомобіля.

    ВідповістиВидалити
  3. Зрозуміло що людина багато років робила все щоб полегшити своє життя. Верстати, роботи, автоматика все діло рук людини. Але вищу ступень в розвитку будь чого займала і буде займати людина.

    ВідповістиВидалити

Дописати коментар