Газ чи бензин

  В наш час достатньо велика кількість автомобілістів задається питанням можливості переходу особистого транспорту на альтернативний бензину вид палива - газ. Виникає питання про причини такого бажання. Ми звикли користуватися бензином і для того, щоб щось змінити повинні бути дійсно вагомі аргументи.

  Це обумовлено частим зростанням цін на традиційний вид палива і частою необхідністю економії своїх коштів. Але чи дійсно така міра є виправданою і досить безпечною? 

Які ж реальні переваги встановлення газобалонного обладнання?

 Після переходу вашого автомобіля на газ ви дійсно почнете економити. За результатами спостережень досвідчених водіїв та досліджень, економія виходить досить відчутною навіть при тому, що витрати газу вище ніж бензину приблизно на двадцять відсотків. Для переконливості в цьому достатньо лише порівняти ціни на ці види палива та провести нескладні математичні дії.

  Використання газової апаратури дає можливість збільшити ресурс роботи двигуна та паливної системи в півтора-два рази. Газ рівномірно змішується з повітрям і на стінках циліндрів не залишає ніяких вкладень. Тому  моторне масло в двигуні після роботи на газу чистіше, його в’язкість зберігається довше. Зі стінок циліндру газ не змиває масляну плівку, відсутній ефект змочування. Все це збільшує термін служби масла від заміни до заміни, процентів на тридцять-сорок. Сукупність таких особливостей дозволяє говорити про те, що заміна бензину газом теоретично збільшує загальний ресурс двигуна. Також завдяки збільшенню октанового числа газу двигун починає працювати більш еластично та тихо завдяки тому, що знижується навантаження на поршневу групу та газорозподільний механізм, а це в свою чергу зменшує знос двигуна. Газ практично не впливає на характеристики моторного масла, що також благодійно впливає не тільки на сам двигун, але і продовжує термін його служби.

  Також спостерігається збільшення терміну служби та якості роботи свічок запалювання. При роботі на газу, в камері згоряння не накопичуються смолисті відкладення. Це набагато зменшує утворення нагару на свічках. Виходить, що ресурс свічок запалювання збільшується до сорока відсотків. Пояснюється це тим, що в газі відзначено більш високий вміст водню. 

   Неможливо в цьому контексті не згадати про автономний пробіг транспорту. При газовій системі живлення не виключається і живлення транспорту бензином. До запасу бензину додається ще й запас газу. Значно збільшується відстань, яку автомобіль може проїхати без додаткової заправки збільшується практично в два рази. Водій має можливість їздити як на газу, так і на бензині, комбінуючи ці два способи: по місту, де швидкість менше - на газу, а на трасі, де важлива сама швидкість та розгони - на бензині. Перемикання режимів роботи двигуна  з бензину на газ та навпаки відбувається непомітно для водія навіть під час руху. При цьому повністю дублюється бензинова паливна система і це значно підвищує рівень відмовостійкості. Таку перевагу паралельного використання дійсно оцінять водії, які регулярно здійснюють поїздки на великі відстані. Маючи додатковий запас ходу знижується ризик заправки автомобіля далеко від великих населених пунктів неякісним паливом на сумнівних заправних станціях. 

Газ чи бензин

  Сучасні газові системи прості в експлуатації. Система сама повідомляє водієві дані самодіагностики та робить аналіз залишку рівня газу в балоні.

Існує думка, що автомобіль, який працює на газу більше схильний до вибухонебезпечності та ймовірності виникнення пожежі. 

Але це хибна думка. У газобалонного обладнання навпаки менша можливість вибуху або пожежі. Витік газу є менш небезпечним порівняно з витоком бензину. Якщо відбувається механічне пошкодження газопроводу або газового балону, тоді газ негайно охолоджується. Потім газ перейде в газоподібний стан і просто випарується. При негативній зовнішній температурі ризики займання газу практично відсутні. Такою є відмінність скрапленого газу від бензину, який є легкозаймистий та вогненебезпечний при будь якій температурі та навіть від невеликої іскри. Тому ми маємо повне право говорити про перевагу газобалонного обладнання в цьому питанні. Неодноразові експерименти вітчизняних та зарубіжних фахівців також підтвердили це ствердження. Якщо використовувати обладнання відомих та надійних виробників ГБО, встановлювати його в спеціалізованих центрах та завжди проходити планове технічне обслуговування, то загоряння газової системи стане практично неможливим. Сучасні газові балони оснащують клапанами безпеки та розташовують в автомобілі таким чином, щоб звести до мінімуму можливість їх деформації або руйнування при аваріях на дорозі. Ще одним важливим фактором на користь ГБО є те, що міцність газового балону на цілі порядки вище ніж міцність бензобаку.

Газ чи бензин

  Газ є екологічно чистим паливом з мінімально негативним впливом на навколишнє середовище. 

У складі зрідженого газу немає домішок свинцю і сірки. Тому при згорянні вихлопні гази містять приблизно разів в десять менше шкідливих речовин, що вже є значною перевагою перед дизелем або бензином. При цьому зменшується навантаження з каталізатора та вихлопної системи автомобіля. Фахівці прийшли до висновку, що автомобілі на газу по екологічним нормам поступаються тільки водневим двигунам та двигунам електромобілів.  Під час тотальних проблем з природою не варто нехтувати цим показником. В Европі навіть існують певні пільги для автомобілів на газу.

  Одним з недоліків газової системи є висока початкова вартість і з цим не посперечаєшся. Але ці кошти ви інвестуєте в перспективу економії подібно банківському  депозиту з його відсотками. Так що вигода від газобалонного обладнання проявиться, але не одразу.

Газ чи бензин

 Вимушене переобладнання автомобіля під газову систему призводить до необхідності подальшого додаткового сервісу системи живлення газом, який потрібно регулярно проводити. Але обслуговування газобалонного обладнання не є витратним, якщо його правильно встановити і настроїти. Інтервал планового технічного обслуговування автомобіля з ГБО однозначно скорочується до десяти-п'ятнадцяти тисяч кілометрів. 

  Також в зимовий період необхідно запускати двигун на бензині, тому що холодний запуск на газу скорочує термін служби діафрагми редуктора. А коли двигун внутрішнього згоряння прогріється до 50 градусів, тоді можна переходити на газ.

 Ще один недолік при переході на газове обладнання, це зменшення обсягу багажника. На перший погляд цей момент здається несуттєвим і не вартим уваги. Але в цьому випадку вам прийдеться задуматись куди тепер помістити запасне колесо.

  Ще один спірний момент - це установка газобалонного обладнання на нові автомобілі. Через це з них знімається гарантійне обслуговування. Тільки якщо установка ГБО відбувається в тому ж центрі, де купувався і автомобіль, гарантія зберігається.

  Деякі підземні паркінги і стоянки забороняють паркувати автомобілі з газовою системою. Це пов’язано з тим, що зріджений пропан-бутан важче повітря і має властивість затримуватися в низьких точках підземних автостоянок, які провітрюються набагато менш інтенсивно, ніж наземні відкриті майданчики.

Іноді буває складніше продати автомобіль з газобалонним обладнанням. Це може відбуватися в випадку, коли ваш потенційний покупець негативно налаштований проти будь яких втручань в конструкцію автомобіля.

  З огляду на всі ці моменти, варто підсумувати, що установка газобалонного обладнання виправдає себе в тому випадку, якщо ви будете користуватися машиною щодня не менше години, якщо ви не плануєте продаж машини в найближчі пару років і ваша витрата бензину становить понад десяти літрів на сто кілометрів. Але в любому випадку вибір за вами.

Газ чи бензин

Коментарі

  1. Дуже інформативна і корисна стаття👍 Чесно кажучи, я давно хотіла перейти на газ, але причиною для мене була лише ціна, для економії. А про те, що газ настільки корисний для автомобіля, двигуна, свічок та ін. я навіть не знала. Дуже дякую за таку інформацію.👏👍

    ВідповістиВидалити

Дописати коментар