Якщо темніє масло в двигуні

Якщо темніє масло в двигуні
Автовласники нерідко помічають, що масло в двигуні стало темнішим. У чому ж причина?
Основні причини потемніння
Масло може потемніти, а може почорніти. Це різні стани і причини їх теж різні. 
Причина перша: очищення
Справа в тому, що масло не тільки змащує деталі, а ще й очищує двигун. Якщо воно якісне, то містить миючі присадки. Вони змивають продукти згоряння бензину, домішки, елементи корозії. Так з’являються частинки темної сажі. На властивості масла вони не впливають, але затемнюють його.
Причина друга: старе масло
Після планової заміни старого масла у двигуні може трохи його залишитися, приблизно літр. Свіже масло з ним змішується і стає темнішим.
Якщо темніє масло в двигуні
Причина третя: низька якість
Нерідко темний колір масла свідчить про його низьку якість. Виробники дешевих мастил економлять на присадках. Тому при контакті з повітрям таке мастило, швидко окислюючись, темнішає.
Зверніть увагу! Небезпечніше, якщо мастило за тривалий час експлуатації все ще залишається світлим. Це означає, що воно не очищує двигун. З функцією очищення найчастіше не справляються дешеві мастила. Тому слід обирати продукт відомого виробника хоча б середньої цінової категорії.
Причина четверта: забруднений двигун
Мастило може потемніти і у тому випадку, якщо двигун дуже забруднений або автовласник забув замінити масляний фільтр при плановій заміні мастила.
Чому мастило чорніє
Масло може не тільки темніти, а й чорніти. Після того, як ви протрете масляний щуп, помітите чорні розводи. Це ознака того, що мастило в двигуні згоряє. Найчастіша причина – зношеність поршнів. Про таку поломку сигналізує і характерний запах горілого. Таке масло непридатне для подальшої експлуатації. Двигун при цьому втрачає потужність. Це вже привід для ремонту.
Почорніти мастило може і при перегріві, якщо двигун постійно зазнає високих обертів. В ньому розчиняються всі шкідливі домішки і воно перестає очищати. Таке мастило потребує заміни.
Якщо масло постійно чорніє, слід подумати про ремонт.
Висновок такий:
  • Якщо мастило темнішає з часом, це свідчить про те, що воно працює. 
  • Якщо мастило в ході експлуатації залишається світлим, прозорим, воно може бути низької якості.
  • Чорне мастило слід одразу замінити. Якщо це не допомогло, зверніться в сервіс.
Не забувайте про планову заміну масла, використовуйте якісне мастило відомих виробників, і ви уникнете неприємних сюрпризів.
Якщо темніє масло в двигуні

Коментарі

  1. Погоджуюсь с тим у статті, що масло поганої якості швидко потемніє. Тому краще вибирати мосло для двигуна те, яке вказано у інструкції до машини та змінювати його не пізніше вказаних термінів. Тоді і мотрр Вам прослужить довго.

    ВідповістиВидалити
  2. Корисно! Дякую за статтю, основні моменти коротко і зрозуміло

    ВідповістиВидалити
  3. Дякую, за корисну статтю. Все чітко і ясно. Одразу все зроміло, як правильно обирати мастило, щоб не зашкодити автомобілю

    ВідповістиВидалити

Дописати коментар