Як з’явився автомобіль

Автомобілебудування стартувало ще в далекому XVIII столітті. Прадідусем сучасного авто стала парова машина.

Протягом ХІХ і початку ХХ ст. винайшли повний привід, двигун, коробку передач, гальма, систему подачі палива. Винайшли і саме паливо – спочатку нафту, яку швидко замінив бензин. Перші автомобілі використовували для перевезення вантажів, а потім – і людей.

У справу розвитку будування автомобілів величезний внесок зробила так звана «Велика трійка». Це торгові марки GM,  Chrysler, Ford.

Електричний двигун

Ви дуже здивуєтесь, але електричний двигун для автомобілів винайшли ще у 1858 році. Це була електрична батарея, яку придумав угорець Єдлик Аньош. Цьому посприяло також винайдення свинцево-кислотного акумулятора, ідея якого виникла у Гастона Планте. Перший патент на електричний автомобіль отримав Томас Девенпорт у 1837 р.

Цікаво, що електромобілі стали досить популярними у ХІХ ст. У порівнянні з бензиновими або паровими моделями, вони були набагато зручніші. Потім був винайдений двигун внутрішнього згоряння і електромобілі повністю були витіснені.

Як з’явився автомобіль

Поява в Україні

В Україні автомобіль вперше з’явився в Одесі. Йшов 1891 рік. Видавець Василь Навроцький став першим власником цього дива техніки.

Першим зразком авто, зібраним в Україні, фактично, був автобус, який зібрав у своїй майстерні інженер В. Стасюлевич. Ця знаменна подія відбулася у 1909 р.

А далі популярність автомобілів стрімко зростала. Вони і дотепер вдосконалюються.

Як з’явився автомобіль

Коментарі

  1. Дуже цікава та інформативна стаття! Раніше я ніколи не замислювалась який шлях пройшло автомобілебудування і тепер розумію чому ці марки такі відомі GM, Chrysler, Ford бо вони і є засновниками .

    ВідповістиВидалити
  2. Бачите які таланти українського народу, чоловіче самотужки у себе в гаражі авто зібрав, було б бажання можно і в космос полетіти!

    ВідповістиВидалити
  3. Неймовірно цікава стаття! Я в захваті,що дізналася стільки нового для себе! Ніколи не знала,що перший автомобіль в Україні з’явився в Одесі, а це дуже цікаво. І дивлячись, як стрімко розвилось машинобудування та новітні технології,розумієш, які ж існують талановиті люди.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дуже цікава інформація.Тепер я буду знати коли з'явився перший автомобіль і хто став його першим власником.На сьогоднішній день існує багато новітніх технологій,які ми стрімно розвиваємо кожен день,і це дуже добре.

      Видалити
  4. Дякую, що без води. Чітко і з користю.

    ВідповістиВидалити
  5. Цікава стаття,тепер буду знати як і коли з'явився перший автомобіль та хто був першим його власником.В ті роки було багато талановитих людей.Певною мірою із за цих людей розвинулись новітні технології,які ми кожен рік стрімно розвиваємо.І це дуже добре.

    ВідповістиВидалити
  6. Найкрутіше, що машинобудування розвивається й дотепер! Цікаво, що буде через 100-200 років. Хоча раніше думали, що в 2022 році машини вже літатимуть.😂 Не дивлячись ні на що, наука йде вперед і я вірю, що зовсім скоро кожна людина матиме змогу придбати собі найкращі автомобілі своєї мрії.

    ВідповістиВидалити

Дописати коментар