Історія створення та розвитку компанії Mitsubishi

Історія створення та розвитку компанії Mitsubishi

 Mitsubishi Motors Corporation — одна з найстаріших автомобільних компаній Японії. Вона була заснована Ятаро Івасакі ще в 1870 році. Перша машина з двигуном внутрішнього згоряння зійшла з конвеєра компанії у 1917 році. Це був компактний седан Mitsubishi Model A, створений на основі агрегатів Fiat Tipo 3. Після цього почалась складна і дуже насичена історія розвитку бренду, який став відомим у всьому світі. 

Рання історія

У 1930-х роках компанія займалась створенням авто для японської армії. Вона виробляла компактні повнопривідні седани PX33, невелика частка з яких діставалась цивільним власникам. Наприкінці 1940-х років автомобільний підрозділ було відділено від материнської корпорації. Його заводи зосередились на ліцензійному складанні кількох машин американських брендів — Kaiser, Willys та Jeep CJ. 

Компанія повернулась до виробництва автомобілів власної розробки у 1953 році. Основою її модельного ряду став компактний дводверний седан Mitsubishi 500. На початку 1960-х років до нього приєднались ультракомпактні авто Minica та Colt 1000. У 1964 році було представлено першу люксову модель Mitsubishi Debonair, а в 1969 році — седан середнього класу Galant. 

Перше партнерство

У 1970 році компанія Mitsubishi Motors Corporation отримала сучасну назву й відомий усім логотип — три червоних діаманти у формі ромбів. Одразу після цього власники продали 15% акцій американській корпорації Chrysler. Mitsubishi вперше в історії отримала доступ до ринку США, натомість передавши партнерам вирішальне право голосу на стратегічних бізнес-нарадах. Перші японські машини продавалися в Штатах під назвами Dodge Challenger і Plymouth Sapporo.

Однак справи в Mitsubishi йшли набагато краще, ніж у Chrysler. Спочатку компанія отримала право продавати автомобілі під власним брендом в Австралії, а потім і в США. Це були компактні купе Starion і Cordia, а також седан середнього розміру Tredia. У 1982 році Mitsubishi продала понад 1 мільйон автомобілів. У 1985 році компанія відкрила перший складальний конвеєр у США, а в 1986 році — підприємство з виробництва мінівантажівок у Китаї. 

Сучасне становище

На початку 1990-х років Mitsubishi почала робити перші кроки у напрямку незалежності від американських партнерів. Хоча частка Chrysler у її капіталі спочатку збільшилась до 20%, протягом наступних двох років вона поступово зменшилась до 3%. У 1990-х роках з’явились мегапопулярні моделі Mitsubishi — повнорозмірний позашляховик Pajero, фургон Delica та кілька компактних авто для внутрішнього ринку. Частка Mitsubishi у продажах машин всередині Японії досягла 11,6%. Компанія планувала поглинути кількох дрібних конкурентів, включно з Honda, але їй не вдалося втілити ці плани в життя. 

На жаль, після розриву партнерської угоди з Chrysler продажі Mitsubishi у США почали стрімко зменшуватися. Ситуацію погіршили фінансові кризи 2000-х років. У результаті, компанія стикнулась з можливим банкрутством. Для її порятунку приватні інвестори разом із японським урядом зібрали понад 500 мільярдів єн. Новим власником автомобільного виробника стала корпорація Mitsubishi Heavy Industries, утворена в 1950-х роках. 

Хоча компанія пройшла процедуру фінансового оздоровлення, вона так і не змогла повернутися до успіху 1990-х. Тому в травні 2016 року керівництво Mitsubishi Motors Corporation прийняло пропозицію альянсу Renault-Nissan. Корпорація стала третім учасником міжнародної угоди, остаточно втративши незалежність. Згідно з умовами договору, вона продовжить виробництво авто на власних платформах до 2026 року, після чого зосередиться на складанні популярних моделей Nissan.

Коментарі