Основні принципи маркетингу в автомобільній індустрії: підходи та стратегії

Основні принципи маркетингу в автомобільній індустрії: підходи та стратегії

Автомобільна індустрія швидко та динамічно розвивається в усьому світі. Ця галузь дає багато робочих місць і грає одну з провідних ролей на ринку деяких країн. Конкуренція у сфері сягнула такого рівня, що ключові гравці вимушені вигадувати та застосовувати принципово нові маркетингові стратегії, щоб зберегти свої позиції та рейтинги. 

Методи для великих транснаціональних компаній можуть відрізнятись від стратегій локальних виробників і продавців через різницю у ресурсах, але всі вони мають спільну мету — збільшення присутності на конкретному ринку та нарощування обсягів продажу готової продукції. Якщо не приділяти маркетингу багато часу та не витрачати на нього певні ресурси, продажі почнуть падати, що у підсумку призведе до втрати рентабельності, зупинки виробництва та банкрутства компанії. 

Популярні маркетингові стратегії для гравців світового авторинку

Головні стратегії, які використовують провідні гравці авторинку:

  • Зміна географії виробництва для зменшення витрат на логістику та оплату праці. Наприклад, перенесення виробничих потужностей із Західної Європи до Східної.
  • Формування асортименту з урахуванням особливостей ринку та жителів конкретної країни. Для порівняння: у Німеччині найпопулярнішими машинами є універсали, а в Україні — кросовери та позашляховики.
  • Використання сучасних digital-маркетингових інструментів. Це присутність у соціальних мережах, власні сайти, різні заходи, які підвищують популярність і впізнаваність бренду.

Існують також інші підходи, зумовлені локальними особливостями ринку конкретної країни чи регіону.

Корисні та шкідливі підходи

З моменту серійного виробництва перших автомобілів підходи до їхньої реалізації суттєво змінились. Якщо раніше основною метою споживача було придбання власної машини як такої, то зараз клієнти стали значно вибагливішими й вибирають авто за сукупністю багатьох факторів і характеристик. 

Серед антитрендів у сфері продажу автомобілів можна назвати намагання зацікавити клієнта подарунками, які не несуть користі чи не потрібні конкретному покупцю, або ж їхню ціну закладено в підсумкову вартість машини. Також клієнтів відлякують «дуже великі» знижки, «суперпропозиції» та інші піар-акції, які насправді формуються шляхом штучного збільшення вартості з подальшим зниженням ціни до звичайного рівня. Такі заходи здатні зіпсувати імідж компанії або бренду.

Збільшити продажі авто допоможуть:

  • Доступність інформації. Клієнту важливо отримати вичерпну інформацію про технічні характеристики, встановлене обладнання та додаткові опції авто.
  • Чесність і прозорість. Не варто звичайні опції, які є у конкурентів, робити ексклюзивними для конкретної марки чи моделі. Також не слід приховувати за складними словами та англомовними термінами якісь прості речі. Що простіше та зрозуміліше буде клієнту, то більше шансів схилити його на свій бік.
  • Акцентування уваги на дійсно ключових моментах. Ідеальної машини, яка задовольнить вимоги всіх покупців, не існує. Проте є кілька аспектів, важливих для більшості людей: безпека, комфорт, економічне споживання пального, надійність.
  • Турбота про майбутнє. Автомобіль купують як мінімум на кілька років або й на кілька десятиліть, тому додатковою перевагою стане наявність післягарантійного обслуговування та сервісу.

Грамотно вибрана маркетингова стратегія дасть змогу бренду чи компанії не тільки збільшити свою присутність на ринку, а й відмовитись від застарілих неефективних рекламних кампаній і зменшити загальні витрати.

Коментарі