Як почати працювати водієм таксі: необхідні умови і вимоги, якість автомобіля, документи, які потрібно мати, для початку роботи.

Робота водієм таксі
Робота водієм таксі — простий та прибутковий вид зайнятості, що дає змогу самостійно керувати своїм часом. Розбираємося, з чого починати в цій сфері, як взяти своє перше замовлення та чи потрібні великі інвестиції. 

Мінімальні вимоги

Оптимальний варіант працевлаштування — знайти фірму-посередника, яка надає замовлення в обмін на частину вашого заробітку. Звичайно, ви можете обслуговувати клієнтів самостійно, зареєструвавшись як фізична особа-підприємець (ФОП). Однак у такому випадку пошук замовлень може стати проблемою. 

Великі компанії ставлять такі вимоги:

  • стаж водіння від 1 року, для преміумсегменту — від 3–5 років;
  • наявність сучасного смартфона з підтримкою GPS-навігації;
  • охайність, ввічливість, вміння знаходити вихід у конфліктних ситуаціях;
  • відсутність боргів та відкритих кримінальних справ;
  • наявність ФОП чи можливість його відкриття. 

А що з автомобілем? Сьогодні зовсім необов’язково мати власну машину, щоб працювати в таксі. Ви можете взяти її в оренду в компанії-посередника або в іншої особи. 

Умови підключення до сервісу

Оптимальний вибір для початку — робота водієм таксі в онлайн-сервісах на кшталт Bolt, Uber, Uklon чи інших. Їхня стандартна комісія — від 5 до 15% денного заробітку. Деякі служби беруть фіксовану плату за одне замовлення — зазвичай це 10–15 гривень. 

Якщо ви хочете почати роботу без власного автомобіля, великі компанії можуть запропонувати машину зі свого парку. Умови її оренди — від 40 до 50% денного заробітку, але не менше певної суми, наприклад, 500 гривень. Це дає змогу найбільш активним та вправним водіям отримувати суттєвий дохід із нульовими інвестиціями на старті. У великих містах таким чином можна відносно легко заробити гроші на власне авто. 

Як взяти перше замовлення?

Для прикладу розглянемо, як відбувається реєстрація в 4242:

  1. Зареєструйтесь онлайн. 
  2. Введіть номер телефону та e-mail. 
  3. Перегляньте стандартні вимоги до водіїв. 
  4. Завантажте фото паспорта, водійського посвідчення, техпаспорта, страховки та авто. 
  5. Зробіть селфі та підтвердьте особистість водія. 
  6. Дочекайтесь схвалення. 
  7. Встановіть додаток 4242 для водіїв. 
  8. Встановіть статус «Вільний» та чекайте на замовлення. 

У більшості сервісів комісія вираховується з поточного замовлення. Але деякі компанії вимагають передплати. Наприклад, після підключення до Opti потрібно поповнити рахунок, щоб мати можливість розрахуватися за першу поїздку. 

Наскільки вигідними є пасажирські перевезення?

Робота водієм таксі приносить більше грошей у великих містах із вищими тарифами та більшою кількістю замовлень. За опитуваннями водіїв онлайн-сервісів, у Києві середньостатистичний чистий дохід становить 25–30 тисяч гривень, в обласних центрах — 20–22 тис. грн, у районних центрах — від 15 тис. грн. 

Коментарі