Секретки для коліс - що це таке і чому вони важливі для безпеки автомобілів?

Що таке секретки для коліс?


 У розмові досвідчених водіїв часто можна почути про секретки. Це дійсно корисний аксесуар, який допоможе захистити колеса вашого автомобіля від крадіжки. Розповідаємо, як вони виглядають, для чого потрібні та як їх правильно вибирати. 

Що таке секретки?

Секретки — колісні болти або гайки, які монтуються замість стандартних деталей. Їхня головна відмінність — особлива форма головки. Їх неможливо або дуже складно викрутити звичайним інструментом — потрібен спеціальний ключ, що входить до комплекту. 

Існує багато різновидів секреток, але найбільший попит мають такі типи:

  1. Ексцентричні — з несиметричними заглибленнями складної форми. 
  2. Фігурні — мають неправильний профіль, до якого не чіпляється шестигранний ключ. 
  3. Шлицьові — з додатковими виступами, які повинні збігатися з формою інструмента. 
  4. Дірчасті — з отворами для циліндричного ключа. 
  5. Комбіновані — використовують кілька перелічених вище принципів одночасно. 

Є комплекти, в яких кожна секретка відрізняється за формою. До них додається дуже складний ключ. Вони коштують дорого, але мають найвищий рівень захисту. 

Для чого потрібні секретки?

Зловмисники навчились настільки обережно знімати колеса, що сигналізація машини не спрацьовує. Якщо у вашому районі вже були випадки крадіжки, краще подбати про захист, перш ніж ви побачите своє авто на цеглинах. 

Звичайно, секретки мають і свої мінуси. Встановлюючи їх, ви «прив’язуєтесь» до спеціального ключа. Якщо загубити його, доведеться зрізати болти чи гайки. Це складна й дорога процедура, під час якої можна пошкодити колісний диск і шину. 

Варто також пам’ятати, що будь-яка система захисту має свої обмеження й способи обходу. Добре підготовлені зловмисники використовують трубні ключі та компактні зварювальні апарати, щоб позбуватися секретних болтів. Тому покладатися тільки на них не варто — краще орендувати паркувальне місце на стоянці з цілодобовою охороною. 

Як правильно вибирати секретки?

Для початку варто визначитись з метою покупки. Якщо ви живете у відносно спокійному районі й просто хочете продемонструвати оточуючим, що піклуєтесь про свою машину, можна придбати недорогі аксесуари. Вони відлякнуть 90% зловмисників. Це оптимальний варіант для недорогих автомобілів із колесами, які не мають дуже великої цінності. 

Зовсім інший сценарій варто розглядати тим, хто має преміальну машину або живе в районі з підвищеним рівнем злочинності. У цьому випадку знадобляться не просто муляжі чи декоративні гайки, а справжні функціональні секретки, які мають відповідати таким вимогам:

  1. Виготовлятися з міцного металу. Мінімум — інструментальна неіржавна сталь, оптимально — титановий сплав. 
  2. Мати хоча б два рівня захисту від крадіжки. Наприклад, шліци та отвори під циліндричний ключ. 
  3. Мати захист від зламу грубою силою. Кільце, що вільно обертається, захистить від захвату трубним ключем. Посилені стінки не вдасться деформувати молотком чи плоскогубцями. 

Щоб не помилитися під час вибору секреток, краще віддавати перевагу продукції таких відомих брендів, як Farad, McGard, TechnoLock і Zorat. Їхні вироби мають найкращі відгуки — вони забезпечують високий рівень захисту і легко відкручуються спеціальним ключем протягом багатьох років. Важливо також пам’ятати про наявність підробок. Щоб уникнути шахрайства, купуйте тільки продукцію в оригінальній упаковці без слідів розкриття. 

Чи варто користуватися секретками?

Більшість сучасних автомобілів мають високий рівень захисту. Крім того, ви можете підвищити його, вибравши стоянку з охороною. Але неможливо завжди тримати машину на одному місці. Якщо вона оснащена дорогими колесами, краще захистити їх болтами-секретками. Вони коштують набагато дешевше, ніж нові шини й диски.

Коментарі