Заміна охолоджувальної рідини. Що потрібно знати при заміні антифриз

Заміна охолоджувальної рідини. Що потрібно знати при заміні антифризу?
Кожна деталь у конструкції автомобіля відіграє важливу роль. Серед сотень елементів найголовнішим і найскладнішим механізмом є двигун. Якісне обслуговування позитивно впливає на продуктивність та підтримує працездатність. Для справної роботи двигуна потрібно регулярно замінювати охолоджувальну рідину.

Для охолодження двигуна підходить звичайна вода, проте варто враховувати, що вона замерзає, коли температура опускається нижче нуля. Використання води може призвести до руйнівних корозійних процесів складових системи охолодження, що суттєво знизить строк служби як деталей, так і двигуна. При замерзанні, об’єм води розширюється, а це може спричинити розрив патрубка в герметичній охолоджувальній системі, що у майбутньому призведе до більш серйозних проблем. Тому у зимовий період виробники автомобілів, замість використання H2O, рекомендують використовувати антифриз. Ця особлива рідина містить у своєму складі етиленгліколь та присадки. Завдяки стійкості до низьких температур, органічна сполука має не тільки  ефект терморегуляції, а й антикорозійний ефект.  

Заміна охолоджувальної рідини. Що потрібно знати при заміні антифризу?

Як зрозуміти, що пора міняти рідину?

Спеціалісти зауважують, що оптимальна періодичність заміни антифриза –  2-3 рази на рік або кожні 40-60 тисяч кілометрів пробігу. За цей час рідина втрачає свої властивості, тож для уникнення негативного впливу на роботу двигуна варто прислухатись до поради фахівців.

Наука не стоїть на місці, тож технологи розробили формулу антифризу нового покоління, що дозволяє збільшити строк заміни аж у 4 рази. Використання такої рідини передбачає заміну кожні 200 000 кілометрів.

Зазирніть під капот автомобілю, щоб зрозуміти, що охолоджувальну рідину треба замінити. Перевірити її стан ви зможете у розширювальному бачку системи охолодження. Вона має бути чистою, без сторонніх часток, помутніння та бруду. Якщо у вас є сумніви на рахунок «чистоти» рідини, то краще її замінити.

Існують такі методи перевірки стану антифризу:

  1. Провести спеціальний тест. Він продається у будь-якому автомобільному магазині. Лакмусова смужка при опусканні тесту в рідину змінить колір в залежності від стану рідини
  2. Звернути увагу на відтінок. Нова охолоджувальна рідина має яскраве забарвлення. Якщо ви бачите каламутну, бляклу рідину з домішками – це свідчить про те, що час міняти антифриз. Наявність рудуватого відтінку може означати присутність домішків іржі.
  3. Однією з відмінних рис непридатного до використання антифриза вважається наявність піни та осаду.

Спеціалісти наголошують, що не варто змішувати відпрацьовані та нові охолоджувальні рідини, оскільки вони можуть вступити в реакцію одна з одною й осадом засмітити радіатор.

Дослухайтесь до порад та рекомендацій виробника. Буває, що зміна кольору не означає, що рідину варто змінити. Багато чого залежить від стійкості та інтенсивності фарбника. Проте, якщо в антифризі ви помітили осад, сторонні домішки бруду, ознаки іржі –  варто звернутися в автосервіс за допомогою фахівців.

Заміна охолоджувальної рідини. Що потрібно знати при заміні антифризу?

Коментарі

  1. Дякую вам за статтю! Я тільки почала їздити на машині і мені важливо знати усі деталі, щоб краще працював двигун! Тепер буду знати яку обирати рідину!

    ВідповістиВидалити
  2. Дякую за статтю тепер я буду більш впевнений коли мені робити заміну антифризу!!!!

    ВідповістиВидалити
  3. Дякую за інформативну статтю! Водіям початківцям це буде досить корисно та актуально. Для себе відмітила дієві способи перевірки стану антифризу 👍👍👍

    ВідповістиВидалити
  4. Дякую за цікаву та інформативну статтю. Кожен пристрій, а особливо такий складний як авто, потребує постійної уваги. Антифрізи бувають різні. Тому виявляється, що вони ведуть себе по різному в двигуні

    ВідповістиВидалити

Дописати коментар