Автопідстави на дорозі: будьте уважні

Автопідстави на дорозі: будьте уважні

Шахрайські схеми продовжують процвітати. Тому водіям варто постійно пильнувати за тим, що відбувається навколо. Ми вирішили нагадати про найбільш розповсюджені види шахрайства на дорогах. В народі такі витівки іменують «автопідставами». 

Розбите дзеркало

Уявіть ситуацію. Ви їдете у справах, нікого не чіпаєте і раптом чуєте легкий удар по кузову. Нічого нібито не сталося і ви продовжуєте рухатись далі. І ось через досить короткий час вас наздоганяє автомобіль. Ви зупиняєтесь і дізнаєтесь від водія, що начебто це ви розбили йому дзеркало.

Водій, який нібито постраждав, починає вас активно звинувачувати в створенні ДТП. Щоб вийти з цієї ситуації, він пропонує розплатитися прямо на місці за завдані йому збитки.

А тепер резюмуємо. У 99 відсотках усіх випадків це є якраз вміло розіграною «підставою». Вашої провини в тому, що дзеркало начебто розбилося, зовсім немає. Не варто поспішати. Розберіться в ситуації.

Якщо водій, який начебто постраждав, активно наполягає на тому, щоб ви негайно компенсували йому збитки, наполягайте на виклику поліції. Підкресліть, що ви бажаєте документально оформити дорожньо-транспортну пригоду. У таких випадках шахраї, швидше за все, «дадуть задню», і відстануть.

Автопідстави на дорозі: будьте уважні

Збитий пішохід

Ще один досить поширений різновид шахрайства на дорозі - «вистава» з пішоходом, якого ви нібито збиваєте. Аферисти наполегливо відточують своє вміння кидатися під колеса автомобіля і роблять це досить переконливо. Для цього вони обирають автівку, яка рухається на невеликій швидкості, біля тротуару. Шахрай кидається під колеса, ви гальмуєте і, затамувавши подих, виходите подивитися, що ж сталося.

Далі шахрай вміло грає роль «жертви», яка ледве не загинула під колесами вашого автомобіля. Інколи у нього ще є спільник, який починає тиснути на вас. А потім нещасного водія шантажують притягненням до відповідальності.

Не варто лякатися. Телефонуйте до поліції і паралельно викликайте швидку допомогу. Як правило, не чисті на руку «автопідставщики» просто втечуть.

Блокування коліс, дверей

Це дуже поширена афера. Колеса або двері вашого автомобіля нахабно блокують і залишають номер телефону. Коли ви подзвоните за вказаним номером, вам просто запропонують перевести певну суму, щоб вас розблокували. Ні в якому разі не йдіть на поводу у вимагачів! Не переводьте ніякі кошти, а просто викликайте поліцію!

Як бачите, шахраї не гребують ніякими способами наживи. Будьте пильні!

Автопідстави на дорозі: будьте уважні

Коментарі