Історія винайдення АКП

Історія винайдення АКП
Ідея полегшити процес управління автомобілем виникла ще на початку ХХ століття. Механічне керування відволікало водіїв і створювало певні незручності. А для жінок це було справжнім випробуванням.

На заміну механічній коробці передач прийшла автоматична. Але її створення не було простим. Ще у 1928 році на автобусі «Лисхольм-Сміт» було встановлено першу експериментальну трансмісію з автоматичною коробкою. Але до серійного виробництва було ще далеко.

Коробку-автомат почали виготовляти серійно лише через 20 років випробувань і вдосконалень – у 1947 році. Це був Buick Roadmaster. Автор винаходу – німецький інженер, професор Феттингер.

Важливу роль в історії використання АКП зіграла всесвітньо відома компанія Mercedes. Цей виробник ще у 1914 році випустив обмежену партію автомобілів з коробкою передач, яка вже була трохи автоматизована.

Далі до цієї важливої місії долучилися фірми Ford, Chrysler, GMC. У 30-х роках вони підішли до можливості серійного виробництва авто з автоматичною трансмісією. У 1940 році цією можливістю скористувалася GMC.

Надалі технологія лише вдосконалювалася, а її якості поліпшувалися:

  • поліпшувалася гідравліка;
  • у 80-х роках концерн Toyota почав використовувати електронну систему для управління АКП.

Зараз ми не уявляємо комфортне водіння без використання трансмісії з автоматичною коробкою передач. Мало хто знає, що на її створення та вдосконалення пішло майже 70 років.

Історія винайдення АКП

Коментарі

  1. Звісно, при купівлі авто, ми заздалегідь обераємо модель та параметри, які нам потрібні, але, мені здається, що зараз такий час, що люди розділилися і половина обирають автомат, а іньша механіку. Але, те що було винайдено автомат, я вважаю це велике досягнення, бо з ним на багато легше навчатися керувати авто, та і в заторах і на перехрестях легше. Але і механіка, наприклад в перегонах, дуже потрібна, щоб самому виживати з авто на максимум.

    ВідповістиВидалити

Дописати коментар