Страх водіння: як подолати

Страх водіння: як подолати
Багато новачків відчувають реальний страх перед водінням. Як подолати його? Пропонуємо вам практичні поради.

Насправді бояться навіть досвідчені водії. Це нормально.  Такий стан спонукає вести автомобіль акуратніше. Водій має бути обережним, адже він відповідає як за власне життя, так і за життя інших учасників руху.

Якщо ж водіння викликає у вас справжній жах, то такий стан потребує корекції. Надмірний страх буде лише заважати вам вести авто.

Страх водіння: як подолати

У чому причина страху

Перш за все треба зрозуміти, в чому полягає причина такого надмірного страху. Водіння може лякати з цілого ряду причин:

  • Ви не впевнені, що знаєте всі правила дорожнього руху. Знаків і правил насправді не так багато. Їх звичайно треба вивчити, а далі допоможе постійна практика.
  • Ви не впевнені у своїх силах. Багато хто недооцінює свої здібності та реальні можливості. Будьте впевненіше.
  • Боїтеся відповідальності. Якщо ви вивчили знаки та ПДР, акуратно водите, то не станете винуватцем ДТП.
  • У вас мало досвіду. Набуття досвіду починається ще з практичних занять в автошколі. Намагайтесь частіше водити автомобіль. Краще починати не в часи пік і уникати доріг з пожвавленим рухом. Якщо у вас є знайомі досвідчені водії, попросіть їх спочатку їздити з вами і давати поради.
  • У вас є негативний досвід. Бувають випадки, що водій був свідком ДТП або навіть сам спричинив її. Такий досвід може серйозно заважати надалі. Намагайтесь відсторонитися від цих спогадів. Як кажуть, «раз на раз не приходиться».
  • Ви боїтеся хамства. Насправді не варто сваритися з водіями. Якщо ж вам таки трапився хам, поводьтеся спокійно і не реагуйте на провокацію. Просто дотримуйтесь правил водіння і не перешкоджайте іншим учасникам руху. 
  • Інші страхи (боюсь, що припаркуюсь неправильно, «заглохне» автомобіль, підріже попутка тощо) пройдуть з практикою.

Який би страх вас не переслідував, найчастіше його можна легко подолати. Головне – визнати його. Тоді ви зможете цілеспрямовано працювати над тим, щоб його позбутися. 

Якщо ж ви пережили серйозну аварію, у вас може виникнути глибинний страх перед водінням автомобіля. В таких випадках потрібна допомога професійного психолога.

Порада новачкам. Ви вивчили всі правила, запам’ятали всі знаки? Здали екзамен з водіння в автошколі? Тепер вам треба запастись терпінням. Будьте холоднокровні, максимально терплячі! Набувайте більше позитивного досвіду. Дуже швидко ви почнете отримувати справжнє задоволення від своїх поїздок.

Страх водіння: як подолати

Коментарі

  1. Дякую за хорошу статтю. Теж на початку свого водіння відчувала страх сідаючи за кермо та виізджаючи саме у місто. Напевно це було через думку що я не досконало знаю правила і боюсь щось не так зробити на дорозі. Але з часом все пройшло. Головне це більше практикувати та набиратись досвіду і все вийде!

    ВідповістиВидалити
  2. Стаття дуже інформативна, дякую! Але це дійсно проблема, страх подолати важко, навіть вивчивши всі правила, впевненість можна набути тільки з досвідом! Але всьому можна навчитись, поглянути страху в очі і їхати!!

    ВідповістиВидалити
  3. Дуже корисна стаття, саме зараз починаю водити авто і є страх на дорозі. Гарні поради, візьму для себе в роботу.

    ВідповістиВидалити

Дописати коментар