Оптимальний інтервал заміни гальмівних колодок і дисків: поширені запитання власників авто

Оптимальний інтервал заміни гальмівних колодок і дисків: поширені запитання власників авто
 Якщо ви сіли за кермо нового автомобіля або щойно поміняли гальмівні колодки, вам немає чого хвилюватися — гальмівна система на дорозі не підведе. Проте з часом можуть з'явитися сигнали, що колодки чи диски потребують заміни, ігнорувати які у жодному разі не можна. Адже гальмівна система захищає не лише автомобіль, а й здоров'я всіх учасників дорожнього руху навколо вас. Тому пропонуємо розібратися, як часто потрібно перевіряти та змінювати елементи системи, та прояснити інші супутні питання. 

Що відбувається після того, як ви натиснули на педаль гальма? 

Натиснувши на педаль, ви відкриваєте шлях гальмівній рідині до супорта. Він притискає пару гальмівних колодок до гальмівного диска, що уповільнює обертання колеса. Диски та колодки можуть бути керамічними чи металевими. Від матеріалу залежить коефіцієнт тертя між ними та, відповідно, гальмівний шлях. З часом два цих ключових елементи системи зношуються, їхня ефективність знижується. Тому диски та особливо колодки вимагають періодичної заміни. 

Скільки можна проїхати на нових гальмах? 

У технічному посібнику до кожного автомобіля зазначено, як часто необхідно проводити діагностику системи та заміну її елементів. Як правило, йдеться про 30-50 тис. км пробігу, або приблизно раз на рік. Однак на частоту техогляду впливає низка факторів, індивідуальних для різних водіїв і моделей машин. Наприклад, якщо ви полюбляєте різко гальмувати чи дрифтувати, зношування відбуватиметься швидше. Навантаження на гальмівну систему також буде збільшуватись, якщо ви багато стоїте у заторах або перевозите значні вантажі. Орієнтуйтесь на технічне керівництво, але враховуйте конкретні умови експлуатації авто. 

Як зрозуміти, що диски чи колодки потребують заміни?

Досвідчені водії вміють відчувати свій автомобіль і прямують на техогляд до виникнення серйозних проблем. Виявити проблему в гальмівній системі нескладно. Про те, що колодки або диски потребують заміни, свідчать такі ознаки:

  • Різкий звук під час гальмування. Навіть нові гальма не повністю безшумні, а в разі зношування і зменшення товщини колодок диск недостатньо стискається і виникають характерні постукування й деренчання, пов'язані з недостатнім тертям. Якщо почули нехарактерні звуки під час гальмування, це привід звернутися до автосервісу.
  • Спрацювання датчиків. Деякі автомобілі оснащені датчиками неполадок у гальмівній системі. Ознайомтеся з технічним посібником, щоб достеменно знати, що такі датчики є.
  • Автомобіль тягне убік. Через нерівномірне зношування або стиль водіння авто може вести в один або інший бік під час гальмування. Це безсумнівна ознака зношених колодок.
  • Ви проїхали 15 000 кілометрів після останнього контролю. Перевірте ще раз стан дисків і колодок. Діагностика не буває зайвою. 

Як продовжити термін служби гальм? 

Якщо хочете продовжити термін життя своїх гальм, дотримуйтеся цих рекомендацій:

  • намагайтеся не гальмувати різко, знижуйте швидкість плавно, якщо є така можливість;
  • вибирайте автомагістралі, на яких не доведеться часто гальмувати;
  • купуйте добротні колодки — оригінальні чи якісні аналоги;
  • підбирайте правильне поєднання дисків і колодок. 

Висновок 

Так все ж таки, який оптимальний інтервал заміни колодок і дисків? Єдиної відповіді на це питання немає. Колодки потребують заміни приблизно вдвічі частіше, ніж диски, а пробіг, через який потрібна заміна, зазвичай вказується у посібнику користувача. При цьому період експлуатації гальмівної системи індивідуальний для кожного авто, водія та місцевості. Головне, бути уважними до свого транспортного засобу і вчасно проходити техогляд.

Коментарі