DOT: що означає цей термін у контексті гальмівної рідини?

DOT: що означає цей термін у контексті гальмівної рідини?

 Літери DOT означають «Департамент транспорту США». Але цю абревіатуру можна зустріти й поза межами Північної Америки, зокрема на каністрах із гальмівною рідиною. Розбираємось, що вони означають у такому випадку.

Що таке DOT у гальмівній рідині?
Сьогодні ці літери використовують для класифікації витратних матеріалів. Поруч із ними можна побачити цифру, яка демонструє клас рідини, а той, у свою чергу, вказує на технічні характеристики, описані в специфікаціях Департаменту транспорту США. 

DOT 1, 2 
Мінеральна гальмівна рідина на основі бутилового спирту й рицинової олії (касторки). Має яскравий червоний чи помаранчевий колір. Аналог БСК, яка вироблялась у радянські часи. Наразі її використання в сучасних автомобілях заборонено через низку проблем:
корозію металу й пошкодження гуми;
низьку точку кипіння — від +110 до +180°;
високу температуру замерзання — від -10 до -25°. 

Рідини класу DOT 1 і 2 все ще можуть використовуватися в ретромашинах, якщо це дозволено виробником. Виняток становлять авто будь-якого року випуску, обладнані дисковими гальмами. 

DOT 3
Гліколева напівсинтетична рідина світло-жовтого чи світло-коричневого кольору. Рекомендована для автомобілів з барабанними гальмами, хоча допускається й використання в дискових механізмах. Точка кипіння — від +230°, рівень в’язкості — не більше 1500 мм²/с. З часом така рідина може поглинати воду з повітря, тому її рекомендують замінювати кожні 1,5–2 роки, щоб гарантувати безпеку дорожнього руху.
DOT 4
Більш продвинута гліколева суміш, що має підвищені показники точки кипіння й кінематичної в’язкості — +240° та 1800 мм²/с відповідно. Створена для автомобілів, оснащених антиблокувальною системою (ABS). 

DOT 5
Нове покоління гальмівних рідин на основі силікону. Має насичений темно-червоний колір, підвищену до +260° точку кипіння та знижену до 900 мм²/с кінематичну в’язкість. Такі властивості дають змогу отримувати швидкий і прогнозований відгук на гальмування. Завдяки цьому рідини п’ятого класу рекомендовані для використання в автомобілях високої потужності — понад 250 к.с.

DOT 5.1 
Дуже важливо не плутати цю суміш зі звичайною DOT 5. Рідина категорії 5.1 виробляється на основі гліколю, а не силікону. Водночас вона має такі ж властивості, що і п’ятого класу, — високу точку кипіння й низьку в’язкість. Її також можна використовувати в авто високої потужності, зокрема спорткарах. 

Як підібрати гальмівну рідину для автомобіля?
Купуючи витратні матеріали, орієнтуйтесь на рекомендації виробника транспортного засобу. Вони вказуються в сервісній книжці чи інструкції з експлуатації. Якщо є вибір із кількох класів, краще надати перевагу найбільшому, щоб отримати максимальну безпеку. 

Змішувати гальмівні рідини різних типів небажано, оскільки це може призвести до несподіваної зміни їхніх властивостей. Спеціалісти рекомендують робити це тільки в екстреній ситуації, коли іншого виходу немає. І навіть тоді не можна змішувати рідини класу DOT 5 з будь-якими іншими. Силіконові та гліколеві суміші не можуть працювати разом — це призведе до відмови гальмівної системи. 

Якщо доводиться змішувати рідини, орієнтуйтесь на найнижчий клас витратних матеріалів, які потрапляють у ваш автомобіль. Доливаючи DOT 3 до DOT 5.1, варто розуміти, що температура кипіння зменшиться, а в’язкість збільшиться. Це призведе до «тугості» педалі й підвищеної чутливості до навантажень. У такому випадку варто дотримуватися спокійного стилю водіння, уникаючи різких розгонів і гальмування. 

Після змішування гальмівних рідин необхідно якомога швидше звернутися на СТО. Лише повна заміна витратних матеріалів зможе відновити первісні характеристики автомобіля.

Коментарі