Автопідйомник: важливий інструмент для автосервісів та гаражів

Автопідйомник: важливий інструмент для автосервісів та гаражів
 Якісний і надійний автопідйомник — незамінний інструмент для власного гаража та станції технічного обслуговування (СТО). Існує безліч ситуацій, у яких буде складно й навіть неможливо обійтися без цього обладнання, яке полегшує ремонт і діагностику транспортного засобу, а також заощаджує час автовласника та працівників СТО. 

Які функції виконує автопідйомник
Основне завдання, яке виконує автопідйомник, — це підйом автомобіля на певну висоту й утримання його в такому положенні стільки, скільки необхідно для огляду чи ремонту. У деяких сценаріях це обладнання може використовуватися в комплексі з іншими пристроями, однак і саме по собі воно має досить широку сферу застосування, зокрема:
  • заміна мастила та фільтрів;
  • виконання кузовних і слюсарних робіт;
  • регулювання розвалу-сходження;
  • профілактичне очищення двигуна;
  • обслуговування підвіски та ходової частини;
  • обробка днища антикорозійними засобами;
  • шиномонтажні та інші роботи. 
Види автопідйомників
Цей тип обладнання розрізняють за двома основними ознаками — конструктивними особливостями та типом приводу.
Конструктивно автопідйомники можуть бути одно-, дво-, три- і чотиристояковими, а також плунжерними, ножичними та колонними. Одностоякові моделі підходять лише для використання в невеликих приватних гаражах, проте навіть у такому разі краще звернути увагу на класичний двостояковий варіант. Різні види підіймальних механізмів добре поєднуються у пристосуваннях плунжерного типу, а от колонні використовуються тільки на спеціалізованих СТО, куди звертаються за діагностикою та ремонтом довгомірних вантажівок та автобусів.
Залежно від типу приводу виділяють електрогідравлічні, електромеханічні та пневматичні автопідйомники. Перші хоч і набули масового поширення, але мають явний недолік — потребують систематичного обслуговування. Другі приваблюють своєю безшумною роботою та плавним підйомом, а треті ідеально підходять для використання в шиномонтажних майстернях. 

Який автопідйомник вибрати
У приватному гаражі можна обійтися невеликим компактним підйомником, проте варто звернути увагу на його вантажопідйомність (для легкового авто достатньо 2,5 т), тип живлення (оптимально 220 В) і висоту стін стелі. Мінімальне значення висоти стелі становить 2,5 м, проте краще, якщо вона дорівнюватиме мінімум 3 м, якщо у вас джип або позашляховик, і 4 м для мікроавтобуса. До найвідоміших брендів автопідйомників для гаражів і невеликих приватних майстерень належать KraftWell, BRANN, Nordberg, Sivik.
В автосервісах найчастіше віддають перевагу професійним моделям автопідйомників. Вони працюють від мережі 380 В і потребують спеціального надійного перекриття, яке не деформуватиметься. Довжина платформи повинна як мінімум дорівнювати довжині колісної бази тих транспортних засобів, які обслуговує СТО, а як альтернативу можна вибрати автопідйомник з регульованими лапами. Варто також звернути увагу на такі параметри, як максимально допустима вантажопідйомність, тиск на фундамент, швидкість підйому, рекомендована виробником частота обслуговування. Продукцію для автосервісів і СТО випускають під торговельними марками Teco, Everlift, Ravaglioli, OMA та ін.
Вибираючи автопідйомник, враховуйте, що вам доведеться дотримуватися певних правил експлуатації, щоб продовжити термін його служби: посилити фундамент, якщо цього вимагає конструкція, не перевищувати рекомендоване навантаження, не використовувати моделі з електроприводом без заземлення.

Коментарі