Кузовний ремонт: визначення та основні принципи

Кузовний ремонт: визначення та основні принципи
 Кожен власник автомобіля прагне, що він був справним, комфортним та безпечним. Деякі пошкодження кузова можуть повністю унеможливити його експлуатацію, а якщо не усунути їх одразу — відчутно підвищити вартість ремонту в майбутньому. 

Що таке кузовний ремонт
Кузовний ремонт — це процес відновлення цілісності та усунення дефектів кузова транспортного засобу (ТЗ). Зазвичай роботи передбачають вирівнювання вм’ятин від ударів і зіткнень з іншими учасниками дорожнього руху, видалення іржі, відновлення проблемних ділянок із тріщинами.
Дефекти кузова можна розділити на дві великі категорії:
  • Експлуатаційні — виявляються у вигляді деформації окремих елементів кузова, провисання дверей, появи тріщин та корозії через відсутність або пошкодження антикорозійного покриття, ослаблення кріплень, що призводить до появи стуків і скрипів.
  • Аварійні — виникають унаслідок серйозних дорожньо-транспортних пригод і вимагають серйозного втручання: від складних робіт з використанням зварювання до повної заміни окремих елементів кузова. 
Ремонт кузова залежно від характеру пошкоджень
Характер ушкоджень безпосередньо визначає складність, вартість і тривалість виконання відновлювальних робіт.
  • Локальний (або легкий) — заміна чи відновлення окремих елементів.
  • Капітальний (складний або комплексний) — заміна та/або відновлення більшості чи всіх складових кузова, зазвичай потреба в ньому виникає після серйозної аварії.
Щоб визначити рівень складності, проводять візуальний огляд, під час якого підраховують кількість подряпин та вм’ятин, а також оцінюють їхню серйозність. Після цього вибирають оптимальний метод відновлення і приступають до демонтування деталей, що постраждали найсильніше й потребують заміни. 
Чому важливо робити ремонт кузова вчасно:
  • істотно зростає термін експлуатації автомобіля;
  • вартість ремонту нижча, а тривалість — менша, ніж у випадку з пізнішим зверненням;
  • знижуються ризики поширення корозії на ділянках, що прилягають до місця пошкодження кузова. 
Види кузовного ремонту
Полірування — усунення незначних подряпин, потертостей та сколів, що запобігає ураженню таких ділянок корозією.
Рихтування — усунення деформацій металу, викликаних легким механічним впливом (град, контакт із гілками дерев, зіткнення з невеликим птахом). Рихтування виконується вакуумним методом, гачком або вистукуванням — у порядку зростання складності. В останньому випадку пошкоджений елемент кузова знімають і усувають вм’ятину на ковадлі, попередньо нагріваючи метал.
Відновлення геометрії — надання кузову початкової форми після серйозного механічного впливу (наприклад, унаслідок аварії) з поверненням до заводського балансування. Це одне з найскладніших завдань для працівників СТО, коли вони за допомогою комп’ютерної програми майстри досягають високого рівня точності та відтворюють кузов відповідно до заводських контрольних точок.
Крім того, на станції технічного обслуговування часто звертаються за послугою реставрації переднього та заднього бампера, відновленням порогів, бляшаними та зварювальними роботами, ремонтом або заміною кришки багажника.
Майже всі кузовні ремонти закінчуються однаково — повторним нанесенням ґрунтового чи лакофарбового покриття. Захист від корозії є обов’язковим, оскільки дає можливість уникнути безлічі проблем, які обов’язково виявлять себе там, де навіть у легкій формі було пошкоджено заводське покриття на металевих деталях. Ті ділянки, що вже вразила корозія, обробляють перетворювачем іржі. Лише в деяких випадках використовується технологія вирівнювання вм’ятин, яка не передбачає ушкодження лакофарбового покриття.

Коментарі