Важливість ременя ГРМ в автомобілі: роль, функції та принцип роботи


 Ремінь газорозподільного механізму (ГРМ) — недорога деталь, витратний матеріал. Однак його ігнорування може коштувати дуже дорого. Розповідаємо, для чого потрібен ремінь ГРМ і чому важливо міняти його вчасно. 

Що таке ремінь ГРМ? 

Почнемо з визначення самого газорозподільного механізму. Це частина двигуна, яка відповідає за регулювання подачі палива і відведення вихлопних газів. Його основа — клапани, які відкривають і закривають отвори у головці блока циліндрів, утворюючи камери згоряння. 

Клапани підіймаються й опускаються за допомогою розподільних валів зі спеціальними кулачками, які рухаються завдяки енергії, що передається їм від колінвала. І саме за це відповідає ремінь ГРМ. Він з’єднує дві рухомі частини двигуна, забезпечуючи їхнє синхронне обертання. 

Ремінна передача найчастіше використовується в газорозподільних механізмах авто. Альтернативою їй слугує ланцюг. Він надійніший, може прослужити до 50–150 тис. км (ресурс ременя ГРМ — 15–75 тис. км), однак набагато дорожчий й складніший в обслуговуванні. Крім того, ремінь працює набагато тихіше. 

Чому потрібно вчасно замінювати ремінь ГРМ?

Будь-яка деталь зношується під час активної експлуатації. Сучасні приводні ремені виготовляють з міцних полімерів, підсилених синтетичними волокнами. Однак їхній ресурс також обмежений. Звичайно, якщо ви пропустите планову заміну ременя ГРМ, проблеми миттєво не проявляться. 

Однак із кожним кілометром збільшуватиметься ймовірність розриву чи розтягування цієї деталі. Наслідки можуть бути різними:

  1. Якщо ремінь перескочить на один чи кілька зубців, зіб’ються фази газорозподілення. Двигун працюватиме нестабільно, пришвидшиться знос клапанів, на стінках циліндрів з’явиться нагар. Це не призведе до миттєвого виходу вузла з ладу, однак несправності швидко накопичуватимуться й погіршуватимуться. 
  2. Якщо в машині передбачено захист ГРМ, у разі розриву ременя все обійдеться пошкодженням частини клапанів. Ремонт коштуватиме відносно недорого, однак потребуватиме чимало часу й сил. 
  3. На жаль, у більшості випадків розрив чи сильне розтягування ременя закінчуються катастрофою. Через втрату синхронізації валів клапани зіштовхуються з поршнями. Найчастіше така поломка вимагає капітального ремонту двигуна. 

Ціна самого ременя зазвичай невисока. Однак заміна може коштувати дорого через складність операції. У багатьох сучасних автомобілях дістатися до деталі дуже важко через компактні розміри мотора та велику кількість навісного обладнання. 

Як перевірити стан ременя ГРМ?

Найкращий спосіб підтримувати ідеальний технічний стан автомобіля — проводити планову заміну витратних матеріалів згідно з сервісним регламентом. Періодичність обслуговування зазначено в документації. Як правило, це сервісна книжка, хоча деякі виробники дублюють інформацію в інструкції з експлуатації транспортного засобу. 

Якщо ви не стежили за станом ременя ГРМ чи не впевнені, що минулий власник машини дотримувався регламенту, краще замінити деталь під час найближчого планового обслуговування. Однак іноді проблему відкладати не варто. Якщо автомобілю не вистачає потужності, під час розгону ви відчуваєте смикання, а витрати палива значно перевищують паспортні показники, варто негайно завітати на СТО. 

Щоб перевірити стан ременя ГРМ самостійно, доведеться знімати кожух газорозподільного механізму та оцінювати рівень натягу. Для цього потрібні знання конструкції двигуна й певні технічні навички. Тому робити це в гаражних умовах небажано. Краще звернутися до професіонала чи навіть здійснити профілактичну заміну деталі. 

Коментарі