Важливість вибору правильного омивача скла для автомобіля: як вибрати найкращий продукт для вашого транспорту.

Омивач скла для автомобіля
Витрачаючи багато часу на підбір оливи та антифризу, водії часто не приділяють належної уваги омивачу скла для автомобіля. Але ж це дуже важлива технічна рідина, від якої залежить ваша безпека. Розповідаємо, яким критеріям повинен відповідати цей витратний матеріал. 

Основні вимоги

По-перше, жодної води! Навіть якщо в найближчі кілька місяців температура у вашому регіоні буде плюсовою, економити на рідині — не найкраща ідея. Спеціалізовані засоби містять змащувальні та антикорозійні компоненти, які захищають металеві деталі насосу від іржі, а пластиковий бак і силіконові трубки — від пересихання та розтріскування. Використовуючи воду, ви можете зіткнутися з першими поломками вже через кілька тижнів. 

Друга порада — завжди читайте склад засобу перед купівлею. Найкращим варіантом вважається етанол біологічного походження. Простими словами, це той самий спирт, який міститься в горілці та інших алкогольних напоях. Технічний етанол трохи дешевший, але може містити сторонні компоненти, шкідливі для людини та пластикових деталей машини. Найдешевша речовина серед прийнятних варіантів — ізопропіл. Вона безпечна, але має не дуже приємний запах, який маскують сильними ароматизаторами. 

Якщо ви бачите у складі засобу метанол або метиловий спирт, покладіть каністру назад на полицю. Ця речовина негативно впливає на здоров’я людини. Наслідки вдихання її парів можуть бути незворотними. Іноді вони проявляються тільки через кілька років, але призводять до важких уражень серця та нервової системи. З цієї ж причини не варто купувати найдешевші рідини. Вони можуть бути підробками, які містять токсичні компоненти. 

Температурний режим

Найпопулярнішими є універсальні омивачі скла для автомобіля. Вони розраховані на широкий діапазон температур — зазвичай від -10 до +40 °С. У помірних кліматичних зонах ними можна користуватися протягом усього року. Але існують й інші варіанти:

  • літні омивачі — розраховані на температури до +50…+55 °С, повільніше випаровуються на гарячому склі, краще відмивають розчавлених комах та пилок рослин;
  • рідини для помірної зими — для температури від -15…-25 °С залежно від конкретного продукту, мають великий попит в Україні через надійний захист від замерзання;
  • екстремальні засоби — для температури від -50…-80 °С, створені спеціально для скандинавських країн і Канади. 

Омивачі скла для автомобілів можуть випускатися й у вигляді концентратів. Зазвичай вони постачаються у пляшках по 1–2 л. Їх розводять водою відповідно до інструкції виробника. Точне співвідношення залежить від температурного режиму. В Україні популярні концентрати розводять 1 до 4 — до однієї частини густої рідини додають чотири частини води. 

Різниця в цінах між концентратами та готовими засобами несуттєва. Останні можуть бути трохи дорожчими за рахунок більшої місткості тари. Однак користуватися ними набагато зручніше, тому більшість водіїв у помірних кліматичних зонах вибирають саме ці продукти. 

Що ще варто знати?

Окрім води й антифризу, до складу омивача входять поверхнево-активні речовини (ПАР). Ці компоненти дуже схожі на ті, що містяться у засобах для миття посуду та пральних порошках. Вони відповідають за очищення скла від бруду, пилу, комах, жиру тощо.

Зазвичай виробники не вказують конкретні речовини, обмежуючись відсотковою концентрацією ПАР у своєму продукті, тому, вибираючи омивач, важливо читати відгуки інших водіїв. Краще купувати товари відомих брендів. Переплативши незначну суму, ви отримаєте кришталево прозоре лобове скло без жодних зусиль і суттєво підвищите рівень безпеки під час поїздки. 

Коментарі