Що таке в'язкість оливи і як вона впливає на роботу механізмів?

В’язкість оливи
Для обслуговування автомобіля вам доведеться вибирати розхідні матеріали, насамперед моторну оливу. Її ключова характеристика — в’язкість. Розповідаємо, що це таке, на що впливає і як правильно купувати мастильні матеріали. 

Що таке в’язкість?

Згідно з підручником фізики, в’язкість — це здатність речовин чинити опір переміщенню одних їхніх частин відносно інших. Якщо пояснювати простими словами, то це протилежність плинності. Що більша в’язкість речовини, то повільніше вона перетікає з однієї ємності в іншу. Щоб наочно продемонструвати відмінності різних рідин, згадайте, як течуть вода та мед, який має набагато вищу в’язкість. 

Якщо ми говоримо про моторну оливу, то основна задача такої рідини — зменшувати тертя та сповільнювати знос рухомих з’єднань механізмів. Якщо в’язкість буде занадто низькою, мастило швидко стече і не виконуватиме свою функцію. У разі оптимального значення воно утворить захисну плівку. Якщо ж в’язкість буде занадто високою, речовина збільшить опір руху механізмів, що призведе до ускладненого запуску двигуна, зниження його потужності та пришвидшення зносу. 

Як правильно підбирати моторну оливу?

Потрібно підбирати витратні матеріали з оптимальними характеристиками. В’язкість не повинна бути ані занадто малою, ані занадто високою. Щоб водії та механіки могли знаходити ідеальне значення, було створено універсальні класифікації SAE, API, ACEA. Наприклад, клас SAE 15W40 означає більшу в’язкість, ніж 5W30. 

Але насправді пересічному водієві необов’язково знати, що означає кожна цифра та буква в цих класифікаціях. Щоб підібрати моторну оливу за в’язкістю та іншими характеристиками, достатньо переглянути інформацію у сервісній книжці та інструкції з експлуатації транспортного засобу. Кожен виробник дає свої рекомендації щодо підбору розхідних матеріалів — іноді це просто список вимог, а іноді — конкретна торгова марка мастила. 

Що ще потрібно знати про в’язкість оливи?

У документації до авто іноді можна побачити цілий асортимент мастил. Це означає, що виробник допускає використання різних витратних матеріалів без порушення умов гарантії та зміни умов обслуговування авто. Таке рішення дає переваги в таких сценаріях:

  • Коли рекомендованої оливи немає у наявності. Ви можете підібрати альтернативу, щоб швидко замінити мастило, захистивши двигун від пошкодження та пришвидшеного зносу.
  • В умовах сильних коливань температури протягом року. Одна й та сама олива може бути занадто рідкою влітку і занадто густою узимку. В обох випадках це негативно позначатиметься на терміні служби агрегатів. Тому для спекотного літа зазвичай підбирають більш в’язке мастило, для холодної зими — більш плинне.
  • У разі великого пробігу авто. Це особливо важливо для комерційного транспорту, розрахованого на сотні тисяч чи навіть мільйони кілометрів. З часом навіть найміцніші сплави починають зношуватися. Це призводить до появи мікротріщин та раковин у металі. Занадто рідка олива вимиває з них бруд та кокс, збільшуючи пошкодження. Достатньо густа речовина допомагає зберігати деталь у робочому стані максимально довго. 

Ще одна корисна рекомендація — довіряти відомим брендам та остерігатися підробок. Великі компанії на кшталт Shell, Castrol, Texaco та Eneos вкладають мільярди доларів у розробку нових ефективних речовин, здатних захистити двигуни від передчасного зносу. Вони адаптують свою продукцію під сучасні високофорсовані економічні мотори. Вибираючи оливу топових брендів, ви оптимізуєте витрати на обслуговування машини в довгостроковій перспективі. 

Коментарі