Випав сніг: як їздити, щоб уберегти себе й авто?

В умовах глобального потепління сніг так само раптово з’являється, як і зникає. На випадок, якщо сніг, у цьому сезоні, все ж таки, з'явиться – варто згадати правила безпечного водіння. Звертаємо вашу увагу, що середньодобова температура вже давно нижче +7 ° С, а це означає, що потрібно замінити літню гуму на зимову.

Окрім машини, до зими потрібно адаптувати і свій стиль водіння. Маленька помилка, яка б ніяк не вплинула на безпеку влітку, зараз зможе привести до небажаної автотранспортної пригоди. Як же автомобілістам підготуватися до холодної пори року? Зараз дізнаємось.

Якщо в теплу і суху погоду водії могли трохи перевищити швидкість, зірватись з місця, пролетіти перехрестя, а також з легкістю маневрувати між рядами й обганяти, виїжджаючи на зустрічну смугу, то взимку, це розкіш, яку вони собі не зможуть дозволити, оскільки це призведе до аварії зі сумними наслідками.

В першу чергу, водій має прогнозувати потенційно небезпечні ситуації, враховуючи дорожні обставини. Правильне гальмування – це запорука безпечного водіння. Безпечна дистанція та швидкість мають бути обрані зважаючи на те, що тепер гальмівний шлях довший у три рази. Пам’ятайте, що він збільшився не тільки у вас, але й в усіх автомобілів довкола. Коли ви знаєте, що можна робити, а що ні – шанси втрапити в халепу зменшуються.

Випав сніг: як їздити, щоб уберегти себе й авто?

Чого точно не варто робити:

1) Натискати на гальма при повороті

Якщо ви натиснете на гальма під час повороту, відцентрова сила здолає силу зчеплення задніх коліс з дорогою. У результаті задні колеса занесе і машина стане некерованою, тому що передні колеса автомобіля перевантажені, а задні колеса, навпаки.

2) Різко стартувати й зупинятись

Буває, що водій тисне на газ, але авто, замість того, щоб рушити уперед, починає буксувати й зміщатись убік. Добре, якщо ви не їдете в шаленому потоці. Є випадки, коли водій виїжджає зі стоянки та на початку руху зісковзує у свого сусіда збоку. 

Різко гальмувати – це небезпечно, особливо, якщо машина не має антиблокувальної системи гальм. Колеса блокуються, в наслідок чого, водій втрачає можливість управління й авто починає рухатись за інерцією.

Ефективним способом гальмування у такому випадку – гальмування двигуном. Це коли ви швидко переходите з вищої на нижчу передачу: з четвертої на другу і відразу на першу. Корисна порада – не чіпайте педаль зчеплення допоки авто повністю не зупиниться. І навіть, якщо двигун заглухне, збережені сантиметри врятують ваш транспортний засіб від зіткнення. 

3) Рушати, не дочекавшись, поки прогріється салон та відпотіють вікна

Це може бути небезпечно, оскільки від перепадів температур скло запотіває та знижується видимість, що не дає вам у повному обсязі оцінити обставини на дорозі.

Непрогрітий двигун їде на холостих обертах, що унеможливлює гальмування двигуном у разі екстреної ситуації. 

Випав сніг: як їздити, щоб уберегти себе й авто?

Коментарі

  1. Стаття сподобалась є справді дуже корисні поради як для новачків так і вже затятих автомобілістів

    ВідповістиВидалити
  2. якщо не має впевненості та стажу кермуваня, то не варто взагалі виїзджати коли випав сніг.

    ВідповістиВидалити
  3. Звичайно на першому місці є вчасна заміна літніх шин на зимові, уважність на дорозі, уникати різких гальмувань дотримуватись дистанції в потоці машин та не перевищувати швидкість

    ВідповістиВидалити

Дописати коментар