Спітнілі фари. Що з цим робити?

Спітнілі фари. Що з цим робити?

Автовласники стикаються з проблемою спітнілих фар та ліхтарів. Найчастіше це виникає під час прогріву фари та є звичним явищем для більшості авто. Але бувають випадки, коли спітнілі фари – це наслідок дефектів, які спричиняють накопичення води у великій кількості. Це в свою чергу є небезпечним, тому що порушується форма світлового променя фари і вона стає менш потужною. Це може спричинити дорожньо-транспортну пригоду. Також при накопиченні води, фара швидше псується та виходить з ладу.

Запотівання зумовлене фізичним явищем та виникає через різницю температур, рівня вологості всередині фари та зовні. Подібний конденсат з'являється не тільки на фарах та ліхтарях, а й на всіх скляних поверхнях всередині автівки.

У водіїв виникає питання, що зробити, щоб не пітніли фари?

Для цього вам потрібно забезпечити хоч невеликий потік повітря. Завдяки цьому пришвидшується випарування вологи. Слід зазначити, що коли фара справна, то вона не пітніє.

Інженери-конструктори, ще на етапі проєктування, враховують всі умови, що сприяють належній вентиляції фар та ліхтарів. Вона робиться таким чином, щоб волога, яка потрапила всередину, могла одразу вийти назовні. У фарі, взагалі, не повинна накопичуватись вода. Саме тому конструкцією передбачені вентиляційні отвори, які розташовані у визначених місцях та захищені від потрапляння бруду. Такі отвори мають спеціальні фільтри. Тому постійне запотівання фар може бути спричинене забрудненням цих вентиляційних отворів чи фільтрів. У такому випадку, треба їх ретельно почистити.

Ще однією з причин накопичування вологи всередині можуть буди тріщини на склі у місцях кріплення. Через такі тріщини може потрапляти вода ззовні. Для того, щоб усунути подібну проблему, можна використати спеціальний клей або герметик.

Також може бути пошкоджений сам ущільнювач між корпусом та фарою. Відбувається не щільне прилягання фари, тим самим з'являються щілини, крізь які теж може проникати вода. Особливо на мийці або в дощ чи сніг. Вам достатньо замінити ущільнювач та проблема буде вирішена.

 Для тимчасового розв'язання проблеми використовують силікагель. Це такі мішечки, які поміщають у фару, та вони поглинають вологу. Ви могли їх бачити у коробках із взуттям. Проте, це не є надійним методом. Мішечок слід регулярно витягувати з фари та просушувати. Проблемою є також кріплення такого мішечку, адже він значно збільшується у розмірах в процесі поглинання вологи. Тому цей метод і вважається тимчасовим, та не є панацеєю від усіх проблем.

 Якщо фара пітніє сильно та впродовж тривалого періоду – постає питання про її заміну. Волога всередині спричиняє погіршення дзеркального покриття рефлектора. Відновити такий рефлектор можливо, але коштує це досить дорого. Саме тому, у більшості випадків, доцільно змінити фару цілком, щоб надалі не мати проблем з рефлектором.

Спітнілі фари. Що з цим робити?

Коментарі

  1. Дійсно, проблема спітнілих фар тільки на перший погляд здається не суттєвою, але в осінніх умовах, та ще коли у салоні є діти, втомлений водій і т.д., ціна помилки може бути колосальною.

    ВідповістиВидалити
  2. Насправді, ніколи про це не замислювалась, бо не є власником авто, але дійсно, це проблема. Тим паче, коли майже всі пішоходи ходять без світловідбивачів і їх погано видно навіть при справних фарах.

    ВідповістиВидалити

Дописати коментар