Як дізнатись, що вас надурили на АЗС?

Майже кожний власник авто стикався із проблемою, коли йому недоливали паливо на заправній станції. Заправляєшся на 12 літрів, а хтозна чи там дійсно 12 літрів, чи 11,5? Як уберегти себе від недобросовісних працівників та власників заправок?

За думкою спеціалістів, не важливо, чим ви заправляєте автотранспортний засіб це бензин, газ чи дизель – все одно. Паливо не доливають майже всім і всюди. Середнє число того, що АЗС недодає на кожному десятку літрів – це, приблизно, 300 мл. Порахуємо. Заправка кожного дня продає, орієнтовно, 5 тонн палива. За день число «недолива» може сягати 150 літрів. Множимо на ціну за один літр. Виходить – 4 500 гривень на день і 135 тисяч гривень на місяць. Пропозиція від якої важко втриматись, чи не так. На жаль, втрачених грошей не повернути, але володіючи певною інформацією ви зможете захистити себе надалі.

Отже, як встановити, скільки вам недолили?

Існує два основних способи, за якими можна вирахувати.   

  • Безпосередньо під час процесу заправки палива у бак. 

Вам потрібно залити повний бак. Якщо ліхтарик, який означає завершення заправки увімкнувся, але ви знаєте, що виробник вказує місткість баку 48 літрів, а заправиться 55, то це буде вельми дивно.

  • Використання мірних каністр.

Другий спосіб полягає у тому, щоб попросити налити бензин у мірні відра або каністри. Подібну тару вам мають надавати на вимогу на кожній АЗС. Але беріть до уваги, що усе запрограмоване так, щоб убезпечити точний долив на 10-ти перших літрах, а недолив якраз виникає при більших об’ємах. Наприклад, якщо ви заправитесь на 19 літрів вам заллють 16, а при заправці 35 лише 27. Існує допустиме значення відхилення недолива палива. Воно складає 25 грамів на 10 літрів.

Щоб уникнути неприємностей під час заправки :

  • Обирайте перевірену АЗС. Не завжди найдорожча = найкраща. Запитайте у знайомих автомобілістів про їхній досвід у цій справі. Скоріше за все, їм є, чим з вами поділитись.
  • Якщо вам закортіло заправити авто на новій станції, не поспішайте заливати повний бак. Спробуйте спочатку меншу кількість – від 5 до 10 літрів.
  • Бувалі водії рекомендують завжди відстежуйте показники, що виводяться на табло колонки та на панелі приладів авто.Також радять заправлятись самостійно, без допомоги робітників АЗС, та якщо вам складно – контролюйте усі дії вашого «помічника».
  • Також, серед порад – заправлятися на колонці, де щойно від’їхало авто. Це означає, що колонка прокачана і помпа зсередини змащена.
У разі, якщо ви виявили, що вас надурили – сміливо звертайтесь у відповідні органи: службу справ споживачів, поліцію, тощо. Допоки немає скарг – немає проблем для власників АЗС, а отже вони й надалі продовжать недоброчесну діяльність.

Як дізнатись, що вас надурили на АЗС?

Коментарі

  1. Мені цікаво, хто відповідальний за це? Співробітники АЗС? Власники? Чому я повинна гаяти свій час, просити щоб мені відрами вимірювали? Чому я за за свої кошти не можу отримати послугу чесно, без обдурювання? Прикро читати таке і розуміти, що на кожному кроці тебе обдурюють!

    ВідповістиВидалити
  2. проблема з не доливанням палива на заправній станції це жах, особливо на мою думку тут треба увага місцевою адміністрації, щоб збирала заяви слідкувала за цим, водій сам не мое прослідкувати за цим потрібна допомога

    ВідповістиВидалити
  3. На мою думку, ця ситуація дуже часта, тому що 0,25 % недоливу палива вважається нормою.Та вважаю що за це повинні відповідати співробітники АЗС, Але в разі групової змови довести правоту дуже складно.

    ВідповістиВидалити

Дописати коментар