Тюнінг авто, що це?

Тюнінг авто, що це?
   Що таке тюнінг авто?
 Можна сприйняти це питання як дивне, адже це так просто. Досить велика кількість людей тюнінгом вважає зміну зовнішнього вигляду автомобіля. Однак це досить поширена помилкова думка. Насправді автотюнінг, це процес зміни заводських характеристик автомобіля. Слово Tuning в перекладі з англійської означає - регулювання, налаштування. Тут вважається саме збільшення потужності, зменшення споживання палива, підвищення контролю, зменшення викиду шкідливих речовин.

   Багато хто думає, що автотюнінг з’явився порівняно недавно. Однак перші роботи в цьому напрямку почалися ще на початку минулого століття, практично відразу після випуску перших автомобілів. У 1866 році в США був створений перший автомобіль. Та як тільки автомобілі міцно увійшли в наш світ, з’явилася  велика кількість різних моделей. З’явилися автомобілі масового виробництва порівняно дешеві та автомобілі дорогі, вироблені за індивідуальним замовленням. Зрозуміло, що дорогі поодинокі моделі не були доступні для великої частини населення. Але як бути тим, хто не мав великих грошей, але також хотів відзначитися від інших, проявити свою індивідуальність? Вони змогли самовиразитися саме в автотюнінгу.

Тюнінг авто, що це?

  Родоначальниками тюнінгу автомобілів стали США та Японія. У США в п'ятдесятих роках серед молоді стали дуже популярними гонки на чверть милі. Правила на гонках були прості, без складних поворотів і не вимагали віртуозної техніки. Однак саме вони поклали початок автотюнінгу, тому що задля перемоги в гонках необхідно було мати потужний автомобіль. І автомобілі почали удосконалювати всілякими методами, які дійшли навіть до заміни двигунів на літакові. Потім в шістдесятих роках цю естафету підхватила Японія. Тут на гонках стали використовувати дрифтинг техніку. Це техніка вміння проходження поворотів, для виконання якої потрібно спеціалізоване обладнання.

   До Європи автотюнінг дійшов пізніше. І тут першою стала Німеччина. У сімдесятих роках німці першими стали займатися підвищенням стійкості автомобілів. Вони почали ставити на автомобілі системи поліпшення аеродинамічних властивостей. І на сьогоднішній день в Німеччині найкраще поставлений бізнес тюнінгу.

    Тюнінг в СРСР - це зовсім інша історія. Вважається, що тюнінгу в СРСР не було (не рахуючи легендарних трояндочок на важелі КПП). Тим більш не було і особливих спроб якихось сміливих та креативних перетворень автомобілів. В ті часи автомобіль, як і квартира купувався один раз і надовго. Але навіть тоді були люди, які хотіли їздити на чомусь особливому, не такому як у всіх. За допомогою товариша токаря та запчастин зі звалища ентузіасти перетворювали старі автомобілі в стилізацію під закордонні автомобілі, побачені на фотографіях в журналах.

    А зараз багато автолюбителів прагнуть змінити внутрішній та зовнішній вигляд свого автомобіля, щоб підкреслити його індивідуальність. Для деяких автовласників дуже важливий креативний і неповторний зовнішній вигляд автомобіля. Для інших більш цікаво зробити з автомобіля розважально-інформаційний центр.

Тюнінг авто, що це?

 Умовно тюнінг автомобіля можна розділити на види:

  •  зовнішній - зміна дизайну екстер'єру машини;
  •  внутрішній - зміна інтер’єру машини;
  •  технічний - сюди можна віднести всі технічні зміни авто;

 Розглянемо їх докладніше.

   Зовнішній тюнінг або стайлінг. Іноді він може змінити зовнішній вигляд машини до невпізнання. Це установка бамперів, обважень, бортів і спойлерів, дзеркал, спортивних шин, заміна капота і кришки багажника на карбонові, аерографія, фарбування, тонування. Цей вид тюнінга зараз є найпопулярнішим, тому що зовнішній вигляд автомобіля це перше, що ми бачимо і що найбільше нам запам’ятовується.

  До внутрішнього тюнінгу відноситься дизайн салону: заміна та перетяжка крісел шкірою, тканинами або комбінованими матеріалами, укладання нового матеріалу підлоги, установка люку в даху, установка підсвічування, заміна панелі приладів, установка звукових систем і моніторів.

   Технічний тюнінг, це підвищення потужності автомобіля, динаміки, розгінних якостей, збільшення максимальної швидкості та маневреності автомобіля за рахунок удосконалення двигуна, гальмівної і ходової систем та інших важливих характеристик. 

Технічний тюнінг можна також розділити на:

  •   чіп-тюнінг - збільшення потужності і поліпшення роботи двигуна за рахунок перепрограмування блоку управління двигуна за допомогою спеціально розробленої, перевіреної та налаштованої програми. Спеціальні програми допомагають не тільки збільшити потужність двигуна, але і зменшити витрати палива;
  •   тюнінг двигуна (тюнінг продуктивності) включає в себе часткове або повне перенастроювання з використанням додаткових деталей;
  •    тюнінг трансмісії - установка керамічного зчеплення і полегшеного маховика, заміна заводської коробки передач на кулачкову або дискову;
  •     тюнінг підвіски - установка нових спортивних амортизаторів, коротких пружин, установка супортів з декількома поршнями, пневматичної підвіски, заміна дисків. Це призводить до зменшення вертикального ходу колес, що надає автомобілю велику стійкість.

Тюнінг авто, що це?

   Переваги професійного тюнінгу очевидні. Після модернізації екстер'єру ваша машина буде виділятися на дорозі. Тюнінг салону зробить автомобіль більш зручним та комфортним, де все буде підібрано та зроблено за вашим смаком. Чіп-тюнінг двигуна призведе до поліпшення динаміки автомобіля та економії палива. Малюнок, нанесений на бічні двері, капот, бампер та панель салону виглядає гарно, вишукано та модно і є деякою перешкодою для крадіїв, так як він стає особливим та  дуже виділяється на загальному фоні.

   Найбільший недолік тюнінгу - це його грошова витратність, так як ця процедура є досить недешевою.

   Кожен вид тюнінгу має свої особливості та нюанси. І якщо ви хочете якісно поліпшити свій автомобіль варто звернутися до справжніх фахівців. Адже віддавши свій автомобіль на тюнінг не професіоналу ви заплатите звичайно дешевше, але ніхто не дасть вам гарантії, що робота буде виконана якісно та вам не доведеться все переробляти.

   І неважливо, яким автомобілем ви керуєте, сучасним або не дуже, але все рівно в вашому автомобілі, якщо ви дійсно його цінуєте та любите є що змінити, щоб зробити його гарнішим, зручнішим, приємнішим та дивовижнішим для себе та оточуючих. Та немає ніякої різниці, змінили ви його до невпізнання зовні або зсередини, або тільки пофарбували неймовірною фарбою колісні диски.

Тюнінг авто, що це?

Коментарі

  1. Автотюнінг допомагає в якісь мірі самовиражатись людям, вважаю це гарним🥰

    ВідповістиВидалити

Дописати коментар