Грижа на автомобільних шинах. Чи велика проблема?

Грижа на автомобільних шинах. Чи велика проблема?

Автомобільні шини – найважливіший елемент машини, який впливає на безпеку водія, пасажирів та інших учасників руху. Їхня якість та стан безпосередньо вливають на зчеплення авто із дорожнім покриттям. Не всі водії розуміють, наскільки важливо слідкувати за зносом шин. Деякі вважають їх витратним матеріалом і міняють їх, коли вони вже геть зносились. Але ж варто звертати на них увагу упродовж усього використання. Буває, що грижа виникає прямо на протекторі. Під час поїздки віддає в кермо так, ніби колесо було встановлене без жодного натяку на балансування. А ось бічні грижі часто ігнорують, адже їх не відчувають, та й вони «ніби як» ні на що не впливають. Ігнорувати такий дефект не варто, навіть якщо він невеликий і вам ніяк не заважає.

Причиною такої проблеми може стати вибоїна на дорозі. У шини є рівень захисту на випадок удару, проте, якщо в колесі недостатньо або навпаки забагато тиску, то в результаті удару може стати пошкодження шини.

Грижа шини або опуклість на поверхні гуми, зазвичай, утворюється внаслідок пошкодження внутрішнього шару гуми, який називається корд. Хоч він виготовлений із відносно жорсткого матеріалу, проте будь-яке пошкодження під впливом внутрішнього тиску спричинить «ґулю». Якщо ви вдарили бічною частиною колеса стовп, бордюр або завчасно не помітили глибоку яму та заїхали в неї на великій швидкості, то сподівайтесь на краще і детально оглядайте шини на предмет грижі упродовж наступного тижня, а то і навіть місяця. Зазвичай одразу після удару, грижа себе не проявить. Частіше здуття починається з маленького діаметра. Згодом воно може різко збільшитись і ви точно відчуєте його вплив на хід автомобіля під час руху. Тоді візуально вона буде добре помітною і неозброєним оком.

Грижа на автомобільних шинах. Чи велика проблема?

Буває й так, що вона не змінює розмірів, тож деякі водії щасливо їздять до повного зносу шини. Спеціалісти рекомендують не зволікати з покупкою нових шин, якщо ви все-таки помітили появи опуклості або тріщини, бо використання гуми з такими пошкодженнями може бути вкрай небезпечним. Зовсім ідеально – це відразу ж замінити колесо на запаску. Нерідко покришка з грижею «їздить» у багажнику водіїв місяці й роки. Вони вважають, що якщо п'яте колесо потрібно рідко, то хай буде таким. Запаску варто тримати в ідеальному стані, бо ніколи не знаєш, в якій ситуації вона знадобиться і скільки кілометрів на ній доведеться проїхати.

Доцільність і можливість ремонту залежить від характеру пошкодження. Оцінити його зможуть тільки професіонали-шиномонтажники. Для цього їм необхідно буде оглянути шину зсередини. Звичайно, початкові характеристики міцності й ресурсу, покришці повернути вже не вдасться! Тож навіть у відремонтованому вигляді вона згодиться хіба у ролі запасного колеса.

Звертайте частіше увагу на шини та не зволікайте з їх заміною, бо це не тільки ваша безпека, а й пасажирів та інших учасників руху!

Грижа на автомобільних шинах. Чи велика проблема?

Коментарі

  1. Дякую автору за цю статтю, все більше дізнаюся про автомобілів, і звичайно дякую за пораду, більше звертатиму увагу на шини.

    ВідповістиВидалити
  2. Дякую, цікава стаття. Я завжди слідкую за шинами на авто, і вчасно їх міняю. Вважаю, що такі гулі небезпечні, тому не можна цим нехтувати. За кермом всі ці проблеми відчуваються.

    ВідповістиВидалити
  3. Просто потрібно ставитися з відповідальністю до того що робиш з автомобілем.

    ВідповістиВидалити

Дописати коментар