Шини: перевіряємо ступінь зношення

Стан шин – важлива умова безпечності автомобіля. Як же визначити, в якому вони стані? Радимо звернути увагу на те, який малюнок залишає протектор. Це основний елемент шини. Саме від нього залежать два важливих показники:


  • Гальмівний шлях;
  • Зчеплення з дорогою.

Коли шини пора міняти

Візьміть звичайну монетку і закладіть її в одному з прорізів вашого протектора. Так ви зможете з’ясувати, наскільки стерся малюнок протектора. Непридатними для подальшої експлуатації вважаються шини, малюнок яких досягає 1,6 мм. Таку шину треба терміново міняти. Вона становить пряму загрозу безпеці водія та пасажирів під час руху.

  • Літні шини експлуатуються до тих пір, поки малюнок не зітреться до 2 мм.
  • Зимові шини слід експлуатувати, поки малюнок не зітреться до 4 мм.

Ступінь зносу можна визначити і візуально. Просто треба з усіх боків уважно роздивитися покришку. Погляньте, чи є на них подряпини, пошкодження. Про те, що шини потребують термінової заміни, свідчать:

  • Нерівномірність структури;
  • Перекоси;
  • Подряпини;
  • Тріщини;
  • Порізи.

Також на кожній покришці є спеціальний індикатор зносу. Це маленький виступ, який розташований перпендикулярно до осі обертання шини. Його положення свідчить про її стан. Якщо цей індикатор порівнявся з малюнком, шину пора міняти.

Досвідчені автомобілісти вимірюють малюнок за допомогою штангенциркуля або лінійки, яка має глибинометр. Цими пристроями колесо треба виміряти колесо в десяти точках. За такої умови можна отримати максимально зрозумілу картину його стану.

Шини: перевіряємо ступінь зношення

ГОСТ для літньої та зимової гуми

Зношена шина вже не здатна забезпечити безпечність. Деформації, тріщини заважають їй справлятись із навантаженням. Наслідком може стати ДТП. Радимо міняти покришки ще до того, як термін їх придатності закінчився.

Зимові шини, які довго експлуатуються, під дією низької температури втрачають еластичність. Якщо протектор втрачає глибину, зменшується зчеплення з дорогою і тяга. Влітку «лисі» шини також є прямою загрозою для водія та пасажирів.

За ГОСТом покришки поділяють на такі типи за зносостійкістю:

  • S – допускають швидкість до 180 км/год.
  • H – швидкість до 210 км/год.
  • ZR – варіант для любителів швидкісної їзди – 240 км/год і більше.

Щоб з’ясувати вік шин, треба прочитати напис на  боковому штемпелі.

Отже, стежте за станом шин. Якщо вони вже зносилися, не варто економити на власній безпеці. 

Шини: перевіряємо ступінь зношення

Коментарі

  1. Головне, щоб шини добре гальмували в суху літню та холодну зимову пору на ожеледиці, добре їздили по лісовій гірській місцевості, швидко не стирались, були тихі. Загалом ідеальні для неідеальної дороги.

    ВідповістиВидалити
  2. пам'ятаю як на автосправі там викладач розказував про шини, що це безпека, інформаційна стаття для всіх водіїв, згадати проте що догляд за автомобілем та шинами це впершу чергу безпека ваша і тих людей яких ви везете

    ВідповістиВидалити
  3. пам'ятаю як на автосправі там викладач розказував про шини, що це безпека, інформаційна стаття для всіх водіїв, згадати проте що догляд за автомобілем та шинами це впершу чергу безпека ваша і тих людей яких ви везете

    ВідповістиВидалити

Дописати коментар