Як винайшли пасок безпеки

Як винайшли пасок безпеки

Можна лише уявити, скільки життів врятував пасок безпеки.

А винайшли цей нехитрий пристрій понад сто років тому.

Перші спроби

Насправді ремінь безпеки спочатку вигадали для літаків. І сталося це наприкінці ХІХ століття. У 1913 р. він вперше був встановлений на сидіння літака. То була двоточкова пружинна стрічка.

Ідея сподобалася американським виробникам автомобілів. Щоб знизити травматичність при лобовому зіткнення, паски почали робити у формі букви Y. Проте, і ця конструкція призводила до травм.

Допомогли шведські інженери. Наприкінці 50-х рр. ХХ ст. начальник безпеки компанії Volvo Нільс Болін винайшов менш травматичний триточковий ремінь. Він став обов’язковим елементом безпеки серійних автомобілів.

Як винайшли пасок безпеки

Сучасні види пасків безпеки

Зараз у автомобілях можна зустріти три-, чотири- та п’титочкові паски безпеки. Двоточкові можна побачити хіба що на задніх сидіннях окремих моделей авто та в автобусах. Найскладніші і найбезпечніші – звичайно ж п’ятиточкові. Це досить складні механізми. Але з таким паском буде проблематично навіть поворухнутись. Це варіант для тих, хто часто подорожує швидкісними трасами. Для поїздки до супермаркету вистачить захисних можливостей і триточкового паску.

Як винайшли пасок безпеки

Коментарі

Дописати коментар