Як були створені автомобільні шини

Як були створені автомобільні шини
Надувні шини – геніальний і простий винахід. Саме завдяки ним ми тепер насолоджуємося плавною і м’якою їздою на сучасних швидкісних авто.

Перші кроки

Спочатку шини використовувались при виробництві велосипедів на початку ХХ ст. І лише потім їх почали встановлювати на авто. Шини з синтетичної гуми з’явилися у 1940 році.

Прабатьком було «повітряне колесо», створене в середині ХІХ ст. Його винайшов шотландець Роберт Томсон. Це була надувна камера, яку ззовні захищала шкіряна оболонка. Для виготовлення камери використовувався каучук.

Перші пневматичні шини створив інший шотландець – Джон Данлоп. Він запатентував і модернізував свій винахід. У 1888 році це вже була гумова камера, яку закріплювали на металевому ободі. Шини Данлопа після велосипедів швидко «взули» на автомобілі.

Брати Мішлен у Франції використали пневматичні шини вперше на Peugeot. Вони брали учать в перегонах і прийшли дев’ятими.

Як були створені автомобільні шини

Стрімкий розвиток

Далі шини стрімко розвивалися. Поступово збільшувалася їх довговічність, міцність. Полегшувався монтаж і демонтаж. Еволюціонували вони вражаюче швидко. Через п’ятдесят років після створення вже майже нічим не відрізнялись від сучасних моделей.

У 1970 році почали виробляти безкамерні радіальні шини. Вони значно поліпшили керованість та безпечність автомобілів.

Зараз «взуття» автівок дуже досконале, проте все одно робота з його поліпшення триває.

Як були створені автомобільні шини

Коментарі

  1. ще одна чудова стаття про автомобілі та шини, корисна інформація для всіх водіїв

    ВідповістиВидалити

Дописати коментар